https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-tajemstvi-mravenciho-spanku-odhaleno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Tajemství mravenčího spánku odhaleno

22.6.2009 10:44 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Mravenčím královnám se mohou zdát sny, dělnice zase odpočívají ve stovkách malých zdřímnutí, tyto informace přináší první studie o spánkovém režimu mravenců publikovaná v časopise Journal of Insect Behavior, píše BBC News.
 

Mravenec Solenopsis invicta
Mravenec Solenopsis invicta.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Scott Bauer/Agricultural Research Service

Rezavá mravenčí královna upadne každý den v průměru na devět hodin do poměrně dlouhého, hlubokého spánku. Oproti tomu dělnice spí jen polovinu tohoto času a odpočinou si během stovek krátkých zdřímnutí. Právě tato nejednota v odpočinku může pomoci vysvětlit, proč královny žijí roky, zatímco mravenčí pracanti obvykle jen několik měsíců. Tento systém také zaručuje, že je stále vzhůru dostatek mravenců, kteří mohou kdykoliv chránit a sloužit kolonii.

Deby Cassillová z University of South Florida a její kolegové studovali spánkový model rezavých mravenců Solenopsis invicta.

"Rozhodla jsem se zjistit, jak líné královny opravdu jsou," říká Deby Cassillová, která se svým výzkumným týmem vybudovala kolonii mravenců přímo v laboratoři. Vytvořila umělou komoru pro tři královny, 30 dělnic a 30 velkých larev. Komora byla uzavřena skleněným poklopem, aby mravenci mohli být seshora nepřetržitě filmováni.

Protože rezaví mravenci žijí v podzemí, výzkumníci předpokládali, že jejich spánkový model nebude ovlivněn střídáním světla a tmy.

Pozorování ukázalo, že mravenčí dělnice usínaly v nepravidelných intervalech a v odlišný čas. Počet jejich neuvěřitelně krátkých zdřímnutí byl však ohromující. V průměru usnula jedna dělnice za den 250krát, přičemž každý spánek trval jen něco málo přes minutu. To jsou dohromady 4 hodiny a 48 minut odpočinku denně.

To také znamená, že v jednom okamžiku je ostražitých a aktivních 80 procent pracovních sil kolonie. "Mraveniště tedy nikdy není bez dozoru," říká Cassillová. "V případě potřeby je vždy některá dělnice k dispozici," dodává.

Královny usínaly v daleko pravidelnějších intervalech než jejich poddaní. Čas odpočinku dokonce synchronizovaly tak, že všechny tři spaly společně. "K synchronizaci dochází, neboť se na čas spánku poskládají jedna na druhou jako lovečtí psi, tak je to pro ně pohodlné. Když se vzbudí, rozejdou se." říká Cassillová. V průměru usne každá královna 90krát za den a najednou spí jen něco přes 6 minut. To odpovídá více než devíti hodinám spánku denně.

Vědecký tým shromáždil také důkazy nasvědčující tomu, že mravenčí královny sní. Často se totiž stává, že se tykadla královen za hlubokého spánku rozkmitají. Tento "rychlý tykadlový pohyb" (RAM, Rapid Antennal Movement) by mohl být obdobný REM fázi spánku u obratlovců, uvádějí výzkumníci v časopise Journal of Insect Behavior.

Podle článku Matta Walkera The Secrets of ant sleeps revealed vydaného 17. června 2009 na BBC News.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist