Tereza Zelenková "> Budapešť: Gigantická čistírna odpadních vod, vybudovaná v rámci projektu „Living Danube“, chráněná vysoce funkční zelenou střechou s využitím geotextilie DuPont™ Typar® - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/budapest-giganticka-cistirna-odpadnich-vod-vybudovana-v-ramci-projektu-living-danube-chranena-vysoce-funkcni-zelenou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Happy Materials: Budapešť: Gigantická čistírna odpadních vod, vybudovaná v rámci projektu „Living Danube“, chráněná vysoce funkční zelenou střechou s využitím geotextilie DuPont™ Typar®

12. srpna 2010 | Happy Materials
Autor: Tereza Zelenková, tel: +420 777 338 894
„Living Danube“ je projekt spolufinancovaný Evropskou unií, s rozpočtem téměř půl miliardy eur, jehož cílem je celkové ozdravění a nastavení podmínek pro trvale udržitelné využívání toku Dunaje. Nezbytnou součástí projektu je zvýšení podílu čištěné odpadní vody z budapešťské aglomerace vypouštěné do Dunaje až na 95 %, což umožňuje právě rekonstrukce a modernizace čistírny v severní části budapešťského ostrova Csepel.

V projektu „Living Danube“ je kladen důraz na ekologické a trvale udržitelné stavitelství. Proto je obrovská plochá střecha (cca 10 000 m2) objektu čistírny odpadních vod řešena jako zelená vegetační plocha. Zelené střechy pohlcují polétavý prach a další nečistoty, tlumí hluk, zadržují až 90 % dešťové vody, která by jinak odtekla do kanalizace.

Vegetace na střechách spotřebovává oxid uhličitý a uvolňuje kyslík. Zelené střechy mají také řadu technických výhod – chrání konstrukci střechy i nezbytné izolační vrstvy před výkyvy teplot a účinky UV záření, a tím významně prodlužují životnost střechy.

Střecha čistírny Csepel je vybudována jako zelená plochá střecha s tzv. obráceným pořadím vrstev (obr. 1). V rámci projektu bylo spotřebováno více než 78 000 m2 geotextilie DuPont™ Typar® SF, jejímž dodavatelem byla firma RW Bautech Hungary Kft.

Pro zajištění filtrační a separační funkce střechy byly položeny dvě vrstvy geotextilie DuPont™ Typar®. Vrstva mezi zeminou a hydroakumulační vrstvou slouží k filtraci a zamezuje pronikání zeminy do nižších vrstev, ale je propustná pro dešťovou vodu. Díky své unikátní struktuře se geotextilie DuPont™ Typar® nezanáší drobnými částicemi zeminy, a proto může svou filtrační funkci plnit dlouhodobě a bezchybně.

Separační funkci vykonává DuPont™ Typar® mezi vrstvou extrudovaného polystyrenu a hydroakumulační vrstvou. Na rozdíl od běžných geotextilií nenasákává vodu, nemůže tedy zmrznout a vytvořit tak difúzně uzavřenou vrstvu, čímž eliminuje řadu technických problémů.

DuPont™ Typar® (www.typargeo.com) je netkaná geotextilie, vyrobená za vysokého tlaku a teploty ze 100% vláken polypropylenu. Má vysokou pevnost a vynikající propustnost pro vodu a je jedním z nejznámějších a nejkvalitnějších materiálů používaných při výstavbě silnic, železnic, kanalizačních systémů či inverzních plochých střech.

Geotextilie DuPont™ Typar® je předstlačená, její role jsou tak tenčí a lehčí než běžně používané vpichované geotextilie, což přináší úsporu skladovacích prostor a snazší manipulaci. Rovněž řezání je velice snadné – je možné použít nůž, nůžky nebo dokonce celou roli je možné uříznout na požadovaný rozměr pomocí řetězové pily.

Bellavics László, zakladatel Maďarské asociace stavitelů zelených střech, který zelenou střechu v Csepelu navrhoval, říká: „Pracujeme s materiálem DuPont™ Typar® už více než 10 let a podle našich dlouhodobých zkušeností je jeho hlavní výhodou unikátní netkaná struktura, vyrobená za vysokého tlaku, díky níž má geotextilie výjimečnou mechanickou pevnost a odolnost a jí vybavené ploché střechy vykazují delší životnost. Další výhodou této geotextilie je, že se neucpává jemnými částečkami zeminy, a tím zaručuje dlouhodobou filtrační schopnost.“

O divizi DuPont Building Innovations – DuPont™ Typar® je produktem divize DuPont Building Innovations. Celá nabídka této divize zahrnuje řadu novátorských řešení od energeticky úsporných systémů až po estetické a trvanlivé řešení povrchů. Svou bezpečností, trvanlivostí, krásou a energetickou úsporností významně přispívají k rozvoji moderního stavebnictví – uplatňují se při výstavbě všech druhů budov a staveb, silnic, mostů a další infrastruktury a též zahrad, ale také při ochraně nebo rekonstrukci současných i historických staveb.

K nejznámějším výrobkům a značkám divize DuPont Building Innovations patří DuPont™ Corian® (vyspělý povrchový materiál pro interiérový design a architekturu), DuPont™ Zodiaq® (kompozitní povrchový materiál na bázi křemene pro interiérový design), DuPont™ Tyvek® (vyspělé stavební membrány), DuPont™ Energain® (panely pro energetickou úsporu), DuPont™ Typar® (netkané geotextilie pro stavebnictví), DuPont™ Plantex® (netkané geotextilie pro krajinotvorbu) a DuPont™ Gevity™ (integrované fotovoltaické moduly).

O společnosti DuPont – DuPont je výrobní a obchodní společnost, aplikující nejnovější poznatky vědy. Byla založena v roce 1802 a využívá vědecké poznatky k vytváření udržitelných řešení, vedoucích k lepšímu, bezpečnějšímu a zdravějšímu životu lidí na celém světě. Ve více než 70 zemích nabízí širokou škálu produktů a služeb v zemědělství, potravinářství, stavebnictví, komunikacích a dopravě.



Oválné logo DuPont, DuPont™, Corian®, Energain®, Gevity™, Plantex®, Typar®, Tyvek® a Zodiaq® jsou registrované známky nebo obchodní značky společnosti E.I. du Pont de Nemours and Company nebo jejích přidružených společností.


Kontakt pro média pro DuPont Building Innovations:
- (CZ+SK) Happy Materials s.r.o., Tereza Zelenková, mob. +420 777 338 894,
tereza.zelenkova@happymaterials.com
- Claudio Greco, DuPont Building Innovations, Public Relations and Media Relations Manager (Europe, Middle East and Africa), claudio.greco@dupont.com
Tereza Zelenková, tel: 420 777 338 894
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist