https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/celosvetove-prudce-roste-pocet-zakonu-na-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Celosvětově prudce roste počet zákonů na ochranu klimatu

10.5.2017 06:15 (ČTK)
Od přijetí pařížské klimatické dohody v listopadu 2015 bylo celosvětově přijato 47 zákonů na ochranu klimatu, což ale znamená zpomalení ve srovnání s předchozím obdobím. V letech 2009 až 2013 totiž byla přijímána zhruba stovka takových norem ročně. V tomto období je schválilo mnoho vyspělých zemí. / ilustrační foto
Od přijetí pařížské klimatické dohody v listopadu 2015 bylo celosvětově přijato 47 zákonů na ochranu klimatu, což ale znamená zpomalení ve srovnání s předchozím obdobím. V letech 2009 až 2013 totiž byla přijímána zhruba stovka takových norem ročně. V tomto období je schválilo mnoho vyspělých zemí. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Země světa už přijaly dohromady více než 1200 zákonů zaměřených na omezení klimatických změn. Ještě před 20 lety bylo takových norem zhruba jen 60, vyplývá ze studie, kterou včera komentovala generální tajemnice Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu (UNFCCC) Patricia Espinosová. Podle studie čísla ukazují širší úsilí o omezení rostoucích teplot.
 

"Většina zemí má zákonnou základnu, na níž lze stavět budoucí počínání," řekla včera Espinosová na tiskové konferenci v Oslu k závěrům studie, která byla zveřejněna v Bonnu na mezinárodní debatě o klimatických změnách.

Espinozová řekla, že zmíněné závěry jsou "důvodem k optimismu", a dodala, že zákony jsou ukazatelem aktivity zaměřené na globální oteplování vedle dalších kritérií, jako jsou investice do obnovitelné energie nebo podpora klimatické dohody z roku 2015. Tu zatím ratifikovalo 144 států.

Studie, kterou vypracovala London School of Economics, zmapovala zákony a vládní politiku ve 164 zemích.

Od přijetí pařížské klimatické dohody v listopadu 2015 bylo celosvětově přijato 47 zákonů na ochranu klimatu, což ale znamená zpomalení ve srovnání s předchozím obdobím. V letech 2009 až 2013 totiž byla přijímána zhruba stovka takových norem ročně. V tomto období je schválilo mnoho vyspělých zemí.

Nyní větší legislativní úsilí vyvíjejí rozvojové země, ale stále mají co dohánět. Země jako Komory, Súdán a Somálsko nemají žádné zákony týkající se klimatu.

"Nechceme mít v řetězu slabé články," řekl generální tajemník Meziparlamentní unie Martin Chungong a vyzval všechny státy k přijetí zákonů, které pomohou omezit lijáky, vlny veder a stoupající hladiny moří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist