https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/centrum-mesta-v-nizozemsku-zdobi-vanocni-strom-z-hranic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Centrum města v Nizozemsku zdobí vánoční strom z Hranic

19.12.2016 06:00 | HRANICE (ČTK)
Posílání vánočních smrků do Nizozemska má mezi oběma městy už dlouholetou tradici, v partnerském městě mají o podobné vánoční stromy nouzi, proto jim Hranice tímto způsobem každoročně pomáhají.
Posílání vánočních smrků do Nizozemska má mezi oběma městy už dlouholetou tradici, v partnerském městě mají o podobné vánoční stromy nouzi, proto jim Hranice tímto způsobem každoročně pomáhají.
Foto | onnola / Flickr
Centrum nizozemského města Leidschendam-Voorburg u Haagu znovu zdobí vánoční strom pocházející z Hranic na Přerovsku. Do města vzdáleného 1300 kilometrů byl přemístěn z břehu řeky Veličky, kde stál na nevyhovujícím místě. Druhý smrk, který stál opodál, se stal zase vánočním smrkem Hranic. Tradice převážení stromů má mezi městy dlouholetou tradici, řekl ČTK mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.
 

Stromy, jež se staly symboly Vánoc, byly pokáceny z břehů Veličky ve Vrchlického ulici. "Oba stromy rostly u silnice na okraji prudkého svahu a při prudkých poryvech větru hrozilo jejich zlomení nebo vyvrácení," uvedl mluvčí. Do Leidschendamu - Voorburgu putoval strom o délce deseti metrů, o něco delší sousední strom nyní zdobí Masarykovo náměstí v Hranicích.

Posílání vánočních smrků do Nizozemska má mezi oběma městy už dlouholetou tradici, v partnerském městě mají o podobné vánoční stromy nouzi, proto jim Hranice tímto způsobem každoročně pomáhají. Strom do Nizozemska vezl kamion, který se nazpět vracel prázdný. Přepravu platí nizozemská strana. "Tradice darování vánočního stromu partnerskému městu Leidschendamu - Voorburgu byla zahájena již v roce 2000, kdy jsme slavili deset let výročí spolupráce mezi oběma městy," dodal Bakovský. Zástupci nizozemského partnerského města v minulosti Hranicím například pomohli s odstraňováním následků povodní, města také vzájemně pořádají výstavy a další kulturní akce.

Břehy Veličky po odvezení obou mohutných smrků nezůstanou prázdné. Nahrazeny budou dvěma javory a pěti ovocnými stromy, dodal mluvčí radnice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist