https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/die-zeit-pet-kroku-jak-investovat-s-ohledem-na-ekologii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Die Zeit: Pět kroků, jak investovat s ohledem na ekologii

28.12.2016 01:04 | FRANKFURT (ČTK)
Jak přísný by měl takový fond ve výběru společností být? Přísné ekofondy si vybírají jen takové firmy, které vydělávají na produktech šetrných k životnímu prostředí a dodržují vysoké ekologické a sociální standardy
Jak přísný by měl takový fond ve výběru společností být? Přísné ekofondy si vybírají jen takové firmy, které vydělávají na produktech šetrných k životnímu prostředí a dodržují vysoké ekologické a sociální standardy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jak by se dalo lépe žít, v tom jsou lidé v Německu překvapivě zajedno - více v souladu s přírodou. Třídí odpad, šetří energii a nakupují s rozmyslem. Jen při ukládání peněz tak úplně nevědí, co dělat. Největší překážkou je nedostatečné povědomí o tom, jak v záplavě takzvaných zelených investic oddělit zrno od plev. Jak tedy své peníze investovat ekologicky udržitelným způsobem? Německý týdeník Die Zeit uvádí pět kroků, jak na to.
 

První krok - vymezení prostoru. Kdo chce investovat s ohledem na životní prostředí, musí si nejprve položit otázku, jaký podíl chce ve svém portfoliu přenechat zeleným investicím. Pokud stačí pár fondů zaměřených na vodní a větrnou energii jako doplněk portfolia, tak zde pomůže každá banka. Kdo chce však ekologicky spravovat všechny své peníze, měl by své účty převést k takové bance, která pracuje podle přísných ekologických, sociálních a etických standardů.

Čím přísnější máme kritéria, tím méně bank, akcií a fondů přichází v úvahu - to ztěžuje diverzifikaci a zvyšuje riziko. Obzvlášť když některé investice do ekologických projektů v minulosti zaostaly za očekáváním a zkrachovaly. Dá-li tedy člověk velkou část svých úspor do jediného podniku, může být výsledek katastrofální. Když chce peníze co nejvíce rozložit, aby snížil riziko, musí dělat při výběru ústupky.

Druhý krok - kypření půdy. Pokud se rozhodneme pro úzký výklad pojmu trvalá udržitelnost, musíme si účty převézt k ekobance. To je v Německu například GLS Gemeinschaftsbank, která nabízí vedení běžného a spořicího účtu, investiční produkty, spoření na stáří i úvěry. Je to družstvo a peníze vkladatelů převádí ve formě úvěrů na ekologické a sociální projekty typu vytváření obnovitelných zdrojů energie nebo zařízení pro seniory. Podobné služby tam nabízejí rovněž ústavy Triodos-Bank, Ökobank, LigaBank, Pax-Bank, Steyler Bank či Ethikbank.

Třetí krok - najít správné osivo. Nabídka zelených investic je v Německu stejně pestrá jako výběr v zahradnictví - ve 403 zelených veřejných fondech mají soukromí investoři aktuálně uloženo asi 44 miliard eur (1,2 bilionu Kč). Nejsnazší je koupit si podíl v jednom z 18 zelených indexových fondů ETF. S indexovými fondy se člověk vystavuje menšímu riziku než při nákupu jednotlivých akcií a platí nižší poplatky než při nákupu běžných fondů. Neplatí manažerovi fondu, ale kupuje si balíček akcií různých firem, které velké burzy považují za etické a ohleduplné k životnímu prostředí. Jsou to například iShares Dow Jones Global Sustainability Screened nebo UBS MSCI World Socially Responsible. Zelený Dow Jones vzrostl v uplynulých dvou letech o 12 procent, index Öko-MSCI za tři roky zpevnil o 34 procent.

Jak přísný by měl takový fond ve výběru společností být? Přísné ekofondy si vybírají jen takové firmy, které vydělávají na produktech šetrných k životnímu prostředí a dodržují vysoké ekologické a sociální standardy. Člověk by měl ale podíl v nich koupit prostřednictvím specializovaných společností jako je Ökoworld. Vedle nich totiž existuje i množství fondů, které sice mají v názvu slova jako "eko", "udržitelný" nebo "nová energie", ale pojem trvalá udržitelnost si vykládají velmi široce a investují třeba i do akcií Adidasu, naftového koncernu Statoil, výrobce čipů Intel a poradenské společnosti Accenture.

Kdo může péči o úspory věnovat více času, může si jednotlivé akcie, speciálně zaměřené fondy nebo certifikáty namíchat. Mohou mu sice přinést vyšší výnosy, ale i větší výkyvy, včetně poklesu hodnoty investice.

Čtvrtý krok - Všímat si původu. Existuje mnoho expertů, kteří zelené investice pravidelně zkoumají, třeba s ohledem na riziko ztráty či jakých docílily v minulosti výnosů. Udělují také certifikáty prověřeným fondům, třeba FNG pečeť Fóra pro trvale udržitelnou peněžní investici.

Pátý krok - Starat se a pečovat. Mnohokrát se ukázalo, že ekologické podniky v konkurenci obstojí lépe, jednají méně riskantně a mají na burze lepší výsledky. Například eticky a ekologicky orientovaný akciový index Natur Aktien Index (NAI) dosáhl v uplynulých osmi letech ročního výnosu 8,1 procenta. Hlavní index německých akcií DAX posiloval jen tempem 7,3 procenta. Od roku 1997 vykázal NAI růst o pohádkových 756 procent, což je 34 procent ročně. Index DAX jen o 12 procent.

Je tedy nejvyšší čas odhodit na hnůj klišé, že pokud chtějí investoři podpořit dobrou věc, musejí se vzdát části výnosu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

dl

daniel labuznik

26.3.2020 14:13
Nedávno jsem si na https://investitura.cz/blog/kam-investovat-penize/ četl kam investovat peníze a musím říct, že možnost nějaké zelené investice mě také napadla. Nejde mi totiž primárně o vydělávání peněz, ale spíše bych rád podpořil něco užitečného. V tomto případě by tak investice do nečeho ekologického rozhodně dávala smysl.
Odpovědět
RB

Radka Buštíková

20.5.2022 14:23
ESG investice jistě mají budoucnost. Ale v ČR je teď situace, které je škoda nevyužít - na spořicích účtech, jak ukazuje porovnání https://www.hyperfinance.cz/ucty/sporici-ucty/, je úročení i nad 4 %! A spořicí účty jsou pojištěné, narozdíl od investic...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist