https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dvorska-zoo-patri-k-nejvyznamnejsim-chovatelum-africkych-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvorská zoo patří k nejvýznamnějším chovatelům afrických zvířat

6.5.2016 10:10 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Královédvorská zoo, kterou loni navštívilo téměř půl milionu lidí, v současné době chová více než 2700 zvířat téměř 350 druhů, mezi nimiž jsou opravdové unikáty. Výjimečných světových úspěchů dosahuje v chovu například nosorožců.
Královédvorská zoo, kterou loni navštívilo téměř půl milionu lidí, v současné době chová více než 2700 zvířat téměř 350 druhů, mezi nimiž jsou opravdové unikáty. Výjimečných světových úspěchů dosahuje v chovu například nosorožců.
Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem patří k největším zoo v Česku, ale je i jedním z nejvýznamnějších chovatelů afrických zvířat ve světě. Ke zdejším unikátům patří chovy ohrožených nosorožců, vzácné pralesní žirafy okapi či africké a lví safari. Proslulá východočeská zoo vznikla před 70 lety.
 

Jejím základem byl malý zookoutek, který 9. května 1946 otevřela radnice v parku s kopií renesančního zámku, který byl znárodněn továrníkovi Richardu Neumannovi. Zpočátku zaujímala zoo pouhých 6,5 hektaru, což je zhruba desetina její dnešní rozlohy, přičemž první nevelké klece a výběhy byly osazeny nenáročnými druhy zvířat především evropské fauny. Novou atrakci se dařilo postupně rozšiřovat a v klecích začala přibývat exotická zvířata.

Na vzniku zoo se velkou měrou podílel Josef Fabián, její první správce v letech 1946 až 1953, který prosadil název Východočeská zoologická zahrada. Za vedení Františka Císařovského v letech 1956 až 1965 byly zbudovány na tehdejší poměry moderní tropické pavilóny a zahrada získala další pozemky.

Mimořádného rozvoje dosáhla zoo pod vedením Josefa Vágnera v letech 1965 až 1983, který zorganizoval osm expedic do Afriky, z nichž bylo dovezeno kolem 2000 zvířat. Ta se pak stala základem pro zdejší unikátní chovy. Vágner prosadil také specializaci zahrady na africkou faunu i myšlenku safari.

Státní veterináři ale Vágnera kritizovali, že příliš riskuje, protože zvířata dovážená z Afriky by mohla do země zavléct nakažlivé choroby. To se také zřejmě stalo v případě stáda 46 žiraf, které byly kvůli podezření na slintavku v roce 1975 pozabíjeny. Nejkontroverznější událost v historii královédvorské zoo byla obestřena fámami a konspiračními teoriemi. Vágner se do své smrti oficiálně nedozvěděl, proč musely žirafy zemřít.

Pro směřování zoo bylo významné i působení dalšího ředitele Jiřího Svobody v letech 1984 až 1986. Ten zavedl trend výrazné modernizace zahrady. Začaly se vytvářet i výběhy, jež se snaží zakrýt rušivé pozadí budovy. Sklo začalo nahrazovat mříže. V roce 1989, za ředitele Pavla Suka, bylo otevřeno safari, kde nyní mohou návštěvníci na ploše 50 hektarů projíždět "divočinou" osídlenou pěti sty afrických kopytníků, šelem a ptáků.

V trendu modernizace a rozšiřování pokračovala i ředitelka Dana Holečková, která byla ve funkci od roku 1996. Za jejího vedení dosáhla zoo výjimečných úspěchů v chovu a také byly zahájeny programy návratu zvířat do Afriky, především vzácných nosorožců. Stinnou stránkou bylo vyloučení dvorské zoo z Asociace evropských zahrad a akvárií (EAZA) v roce 2010 i ze Světové asociace zoologických zahrad (WAZA) o dva roky později. Jako důvod asociace uvedly nedodržování pravidel programů záchrany zvířat a porušení etického chování při převozech zvířat. Holečková, která skončila ve funkci v roce 2012, tyto výhrady odmítala. Nyní je ředitelem zoo Přemysl Rabas, pod jehož vedením se zoo loni vrátila do EAZA.

Královédvorská zoo, kterou loni navštívilo téměř půl milionu lidí, v současné době chová více než 2700 zvířat téměř 350 druhů, mezi nimiž jsou opravdové unikáty. Výjimečných světových úspěchů dosahuje v chovu nosorožců, žiraf, zeber, buvolů a řady druhů antilop. Zoo je jedinou zahradou na světě, kde se podařilo rozmnožit kriticky ohroženou severní formu nosorožce tuponosého.

Návštěvníci si mohou vybrat mezi téměř dvěma desítkami pavilónů a expozic. Patří mezi ně například Ptačí svět s volně poletujícími ptáky, pavilon Vodní světy, pavilony hrošíků, surikat či okapi nebo prosklené výběhy velkých šelem napodobující život ve volné přírodě. Loni zde bylo na ploše 1,5 hektaru otevřeno i jediné lví safari ve střední a východní Evropě, kde mohou návštěvníci vlastními vozy projíždět mezi smečkou volně se pohybujících lvů. Zoo nabízí například i kopii africké vesnice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist