https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/esky-olympijsky-vybor-se-ohradil-proti-spojovani-parku-s-kacenim-stromu-na-lipne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český olympijský výbor se ohradil proti spojování parku s kácením stromů na Lipně

1.4.2016 14:04 | PRAHA (ČTK)
ČOV tvrdí, že má jako organizátor projektu lokalitu od obce zapůjčenou a rozhodnutí porazit stromy nevzešlo z jejich strany.
ČOV tvrdí, že má jako organizátor projektu lokalitu od obce zapůjčenou a rozhodnutí porazit stromy nevzešlo z jejich strany.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Štěpán Rosenkranz / NP Šumava
Český olympijský výbor (ČOV) se dnes zásadně ohradil proti tvrzením, která spojují projekt Olympijského parku Rio Lipno s kácením lesa v Lipně nad Vltavou. ČOV tvrdí, že má jako organizátor projektu lokalitu od obce zapůjčenou a rozhodnutí porazit stromy nevzešlo z jejich strany. Řekla to Zuzana Kalátová z tiskového oddělení ČOV. Na pokácené stromy upozornila některá média v minulém týdnu.
 

"Návrh nové územní studie zastupitelstvo obce schválilo dlouho před a nezávisle na rozhodnutí umístění Olympijského parku do Lipna nad Vltavou. Ochrana přírody je pro nás velmi důležitá, dokázali bychom park umístit kamkoliv bez jakéhokoliv zásahu do lokality," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval.

Podle něj budou všechna sportoviště kolem Lipenské přehrady, která budou součástí parku, po ukončení jejich provozu zrevitalizována. "Vrátíme je v ještě lepším stavu. Stejně, jako jsme to udělali v únoru 2014 na pražské Letné," uvedl Kejval.

ČOV veškeré přípravy úzce koordinuje právě s obecním úřadem s ohledem na rozvojový plán obce. "Díky tomu se podařilo využít dlouhodobého záměru a nezabírat nové plochy," uvedl Kejval. Stromy se podle něj kácely podle vydaných povolení a územního rozhodnutí. Díky olympijskému parku se realizace záměru pouze ku prospěchu obce uspíšila a odstranila se potenciální rizika pádů stromů plynoucích z jejich přestárlosti a špatného stavu způsobeného hnilobou. "Na větší části plochy bude založen park výsadbou vhodnějších a bezpečnějších dřevin," uvedl Kejval.

ČOV chce na Lipensku vybudovat 28 sportovišť pro různé olympijské i neolympijské sporty. V Lipně nad Vltavou bude srdce parku. Náklady na park jsou vyčísleny na 65 milionů korun. ČOV na tuto aktivitu nechce používat peníze z centrálních zdrojů, tedy z ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. Projekt by měl financovat soukromý sektor, kraj, obce a také Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Do projektu jsou zapojeny i jednotlivé svazy a federace, které budou své sporty prezentovat, a aktivně se do něj zapojí i bývalí úspěšní sportovci. Menší parky vzniknou i v dalších městech. Například v Pardubicích či v Plzni.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist