https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/experiment-ukazal-ze-krabi-se-vraceji-domu-jako-holubi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Experiment ukázal, že krabi se vracejí domů. Jako holubi

13.12.2012 02:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Krab palmový vybavený GPS lokátorem.
Krab palmový vybavený GPS lokátorem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jakob Krieger / University of Greifswald
Vědci zkoumali, kam a proč chodí pozemští krabi. Díky GPS lokátorům, umístěných na záda velkých suchozemských krabů palmových, mohli sledovat, kam se krabi vydávají. Experiment s cíleným přemístěním krabů pak ukázal, že se podobně jako například holubi vracejí do svého domova, píše ScienceDaily.
 

Výzkumníci z univerzit v německém Greifswaldu a z durynské Jeny s pomocí GPS technologie dlouhodobě monitorovali pohyb pozemních krabů palmových. Tito až čtyřkiloví obři žijí na Vánočním ostrově mezi porosty kokosových palem, ale o jejich chování a migracích se toho dosud vědělo jen málo. Jednalo se o vůbec první tak rozsáhlou práci s využitím telemetrie na členovcích.

Krab palmový (Birgus latro) obývá ostrovy v Indickém oceánu a Pacifiku a právem se počítá mezi největší kraby na světě. Pozoruhodná je i délka jeho života, která může dosáhnout až šedesáti let. Na Vánočním ostrově, jehož příroda je jen minimálně ovlivněna lidmi, jich žije několik desítek tisíc. Palmoví, neboli také „zlodějští“ krabi (protože jsou to „dlouhoprsťáci“) jsou poměrně věrní svému malému domovskému okrsku, ale čas od času vyrážejí na dlouhé cesty.

Aby se badatelům podařilo identifikovat klíčové informace o jejich životě a původu těchto „vycházek“, bylo v roce 2008 pětapadesát krabů odchyceno a na jejich krunýře byly instalovány malé GPS vysílače. Snímání probíhalo u většiny krabů nepřetržitě po dobu tří měsíců. Němečtí biologové tak mají k dispozici na 1500 hodin detailního záznamu pohybu a migrací tohoto tajemného druhu.

Díky těmto informacím byli schopni zjistit hlavní příčinné souvislosti těchto výprav: většinou se jednalo o cesty za účelem výběru vhodného partnera a páření, sběru nutričně bohaté potravy a „výlety do lázní“, za pitím slané vody. Výsledky experimentů s cíleným přemístěním také potvrdily, že krabi palmoví jsou podobně jako například ptáci schopní návratu na své původní stanoviště i z velkých dálek.


reklama

 
Další informace |
Článek byl uveřejněn 15. 11. 2012 na serveru ScienceDaily.com pod názvem „Researchers Use GPS Tracking to Monitor Crab Behaviour“.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist