https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-mzp-misto-dukladne-recyklace-odpadu-prosazuje-spalovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha: MŽP místo důkladné recyklace odpadů prosazuje spalování

3.5.2016 10:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle Hnutí Duha se ministerstvo přiklání ke spalování odpadů. Na snímku Zařízení na energetické využití odpadů Malešice.
Podle Hnutí Duha se ministerstvo přiklání ke spalování odpadů. Na snímku Zařízení na energetické využití odpadů Malešice.
Foto | Josef Mašek / Ekolist.cz
Koncem května by měl být hotový nový zákon o odpadech. V těchto dnech ministerstvo životního prostředí vypořádává připomínky. Ekologická organizace Hnutí Duha ministerstvem připravovaný návrh kritizuje za to, že jde cestou podpory spalování odpadů. To podle Hnutí Duha naráží na to, že Evropská unie obecně prosazuje důslednou recyklaci. Ministerstvo životního prostředí namítá, že motivací k třídění a recyklaci odpadů je v zákoně dost.
 

„Vláda slíbila, že nový zákon o odpadech přesune odpady ze skládek do recyklace. Ministr Brabec však předkládá zákon, který přesunuje odpady ze skládek do spaloven," tvrdí Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA. Podle něho ministerstvo životního prostředí zamítá návrhy, které by recyklaci zvýšily. "Recyklace přitom šetří druhotné suroviny, znečištění životního prostředí, rozpočty měst i domácností a vytváří nová pracovní místa,” tvrdí Kropáček

“Máme vážné obavy z toho, že návrh zákona o odpadech, tak jak ho předkládá MŽP, směřuje jednoznačně k podpoře drahých spaloven namísto potřebného zvýšení třídění a recyklace odpadů," přidává se ke kritice i Richard Blahut, vedoucí sekce odpadového hospodářství Spolku veřejně prospěšných služeb. "Je to jasně patrné z konstrukce poplatku za uložení odpadů na skládky. Nejenže MŽP navrhuje příliš vysoký poplatek za uložení odpadů na skládky, na který budou doplácet naše města a obce, ale zároveň požaduje zpoplatnění zbytkových odpadů, tedy odpadů, které nelze jinak využít než je uložit na skládku.“

Podle Hnutí Duha se pod ministrem Richardem Brabcem mění postoj ministerstva k odpadovému hospodářství. "V novém Plánu odpadového hospodářství České republiky nejprve snížil do té doby platný cíl recyklovat 50 % všech komunálních odpadů na pouhých cca 38 % do roku 2020, přestože odborná prognóza jeho vlastního úřadu s padesátiprocentní recyklací počítá," říká Kropáček. "Snížení Richard Brabec přitom prosadil ve chvíli, kdy Evropská komise navrhla zvýšit evropskou míru recyklace komunálních odpadů z tehdejších 43 % na 60 % do roku 2025 a na 65 % do roku 2030."

Ruku v ruce se škrtáním recyklačních cílů prosazuje úřad pod vedením ministra Brabce výrazný přesun odpadů do drahých a veřejností odmítaných spaloven odpadů, které mohou rozvoj recyklace na dlouhou dobu zablokovat. "Vrcholem ministerských snah je požadavek nového zákona spalovat i nehořlavé odpady jako je prach z cest, popel a podobně. Sypat do kotlů nehořlavé odpady je podle Brabcových úředníků prý dokonce ekologické," říká Kropáček.

Hnutí Duha poukazuje na to, že pálit nehořlavé odpady odmítá vedle ekologických organizací také Úřad vlády, Sdružení místních samospráv (zastupující 1100 měst a obcí) i ministerstvo průmyslu a obchodu a další. Zákaz skládkování a výrazné zdražení skládkování nehořlavých odpadů přesunuje zbytečně odpady do spaloven a extrémně prodražuje odpadové hospodářství pro obce i domácnosti. Hnutí DUHA proto navrhuje, aby se zákaz skládkování měřil pouze kritériem biologické rozložitelnosti. To nasměruje odpady ze skládek do recyklace a kompostování namísto do spaloven.

Podle Hnutí Duha v navrhovaném novém zákonu o odpadech zcela chybí jakákoli ekonomická motivace pro obce, aby zlepšily recyklační služby a motivovaly domácnosti ke zvýšení recyklace nebo ke snížení produkce odpadů. Programové prohlášení vlády požaduje omezit skládkování a zvýšit recyklaci na úroveň úspěšných evropských zemí. Hnutí DUHA navrhuje takzvanou recyklační slevu, podle níž by obce s vysokou mírou recyklace platily státu za skládkování zbytkového odpadu méně než ostatní.

"Nový zákon o odpadech obsahuje ustanovení a nástroje, mimochodem používané i v evropských státech, které právě zvýšení recyklace podnítí a také uzákoní," reaguje na kritiku Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí. Mezi tyto nástroje podle ní patří zvýšení poplatků za skládkování odpadů na skládkách. "Všude v Evropě vedlo zvýšení poplatku za skládkování přímo úměrně ke zvýšení recyklace odpadu," říká Taušová a dodává, že právě zvýšení poplatku za skládkování je doporučováno Evropskou komisí jako jeden z nástrojů na posílení recyklace.

Dalším nástrojem pro podporu recyklace je zavedení platby za odpady u občanů formou zaplať tolik, kolik vyhodíš. "Tento systém občanům umožní platit za komunální odpad podle váhy nebo objemu nebo frekvence svozu nádob, eventuálně pytlů na odpad," říká Jana Taušová. Dalším nástrojem podle ministerstva je přímo zákonné ustanovení, že obce (jako původci odpadu) musí do roku 2020 povinně vytřídit a materiálově využít 50 % komunálního odpadu. "To znamená, že obce budou muset vystavět dostatečné množství kapacit na třídění a materiálové využití odpadu. Taková zařízení lze oproti spalovnám poměrně rychle postavit," říká dále Taušová.

Podle ní není na místě obava, že by nebylo možné naplnit evropský cíl na recyklaci do roku 2020. "A v neposlední řadě je zákaz skládkování recyklovatelných a využitelných odpadů od roku 2024, který je uzákoněn již nyní, impulsem pro podnikatelský sektor a investory, aby zde kapacity na třídění začaly stavět. Tato fakta Hnutí Duha ve svých vyjádřeních směrem k veřejnosti naprosto ignoruje," říká Taušová.

Jana Taušová z ministerstva upozorňuje, že spalovny odpadů mohou být moderní zařízení, která mohou stát i v centru města. Příkladem může být projekt na kodaňskou spalovnu odpadů Waste-to-Energy Plant od Amager Bakke (více viz video:).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SJ

Soňa Jonášová

3.5.2016 11:08
Čtenáři i autoři článku by měli brát v potaz rozdíl mezi separací a recyklací odpadu. Domácnosti nemůžeme motivovat k vyšší míře recyklace, ale separace, tedy třídění odpadu. Recyklace je proces, během kterého je odpad znovu zpracován a využit. To mají však na starosti firmy a podniky, které se recyklaci věnují. O recyklačích kapacitách současných a budoucích je možno vést delší diskuzi. Jasné však je, že energetické využívání odpadů je nedílnou součástí efektivního oběhového hospodářství.
Odpovědět
Ivo Kropáček

Ivo Kropáček

3.5.2016 14:25 Reaguje na Soňa Jonášová
Milá kolegyně,
pod souhrnné označení recyklace chápeme stejně jako Evropská komise materiálové využití a kompostování. Vycházíme z toho, že je mnohem účinnější a pro životní prostředí příznivější podporovat domácí kompostování, tudíž domácnosti mohou být motivovány k recyklaci. Ale máte pravdu, že je to špatně pochopitelné.
Co se týče spalování odpadů, ano to je součást nakládání s odpady. Nyní je však debata o tom zda ČR s 35 % mírou recyklace a cca 15 % spalování má zakázat skládkování spalitelných odpadů a přesunout oněch 50 % odpadů do spaloven. To je přesně to co by se stalo pokud bude platit návrh MŽP, že odpady s výhřevností vyšší než 4 MJ/kg se nesmí skládkovat. A je to i to co si navrhly kraje ve svých odpadových plánech a MŽP jim to schválilo a plány zadotovalo...
S upřímným pozdravem,
Ivo Kropáček
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

4.5.2016 06:00
Čtenáři i autoři článku by si měli uvědomit, že nejde o ochranu životního prostředí při nakládání s odpady v ČR a pokud ano, tak je to až na posledním místě. Nyní v prvé řadě jde o to, aby SFŽP měl dostatek zdrojů k přerozdělování. Dále by si měl každý uvědomit, že se zde jedná o projekt sociálního inženýrství a stavbu "hladové zdi." Ve společnosti je X jedinců, kteří chtějí neustále omezovat svobodu konání občanů a neustále zkouší kolik toho občan snese. Třídění odpadů je toho zdařilým příkladem, s ekonomikou a s produktivitou to nemá nic společného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist