https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kampan-na-ochranu-ohrozenych-druhu-chce-abyste-zdivoceli-a-stali-se-na-socialnich-sitich-divokym-zviretem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kampaň na ochranu ohrožených druhů chce, abyste "zdivočeli" a stali se na sociálních sítích divokým zvířetem

15.6.2017 13:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jednou z tváří kampaně Wild For Life je česká Miss Earth 2013 Monika Leová.
Jednou z tváří kampaně Wild For Life je česká Miss Earth 2013 Monika Leová.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Hynek Glos
V pondělí byla na pražském Letišti Václava Havla zahájena putovní výstava “Wild For Life.“ Celebrity z celého světa v ní vyzývají k zastavení nelegálního obchodu s ohroženými druhy. Poselství kampaně je jednoduché: “Nekupujte si produkty tradiční čínské medicíny a zboží, které může být vyrobené z částí ohrožených druhů zvířat.“ Každý člověk se může ke kampani připojit, "zdivočet" a na sociální sítě si dát svůj profilový obrázek proložený obrázkem vybraného ohroženého druhu.
 

Kampaň chce zapojit do boje proti pytláctví a ilegálnímu obchodu co nejširší veřejnost. Ve všech zemích k tomu využívá sociální sítě. Do kampaně se může zapojit úplně každý, a to přes web www.wildfor.life. Stačí vyplnit krátký test a získáte svůj vlastní obrázek s ohroženým zvířetem nebo rostlinou, s kterým máte na základě odpovědí něco společného. Obrázek zvířete a člověka se spojí do jednoho, a tak se virtuálně stanete tváří ohroženého druhu. Své foto pak můžete sdílet na Facebooku, Instagramu a dalších sociálních sítích.

Do kampaně Wild For Life se může zapojit každý.
Do kampaně Wild For Life se může zapojit každý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | / Wild for Life

Kampaň podpořily i světové celebrity jako topmodelka Gisele Bündchenová, herec Adrian Grenier, fotbalová hvězda Neymar Jr. či slavná britská bioložka Jane Goodallová. Kampaň doprovází i výstava, která putuje hlavně po mezinárodních letištích. Výstavu již mohli lidé spatřit v keňském Nairobi, čínské Šanghaji a Pekingu. Nyní je výstava na pražském letišti, kde budou šest měsíců k vidění fotografie ohrožených druhů živočichů i rostlin a osobností, které kampaň OSN podporují. Wild For Life byla spuštěná loni v květnu, oslovila přes miliardu lidí po celém světě. Stala se nejúspěšnější digitální kampaní OSN zaměřenou na životní prostředí. Díky ní přistoupila Čína, Vietnam a Angola k závazkům ochraňujícím ohrožené druhy CITES. Například Čína oznámila, že úplně zakáže prodej slonoviny do konce roku 2017.

Každoročně je celosvětově v průměru zabito 30 000 slonů. Jejich počty neustále klesají o 8 % ročně, tempo úbytku se ještě zrychlilo mezi roky 2007 a 2014, a to hlavně kvůli nárůstu pytláctví. Každý den jsou upytlačeni tři nosorožci. Medvěd malajský, který je nejmenší z osmi druhů medvědů, je loven převážně kvůli žlučníku, který se využívá v tradiční čínské medicíně, a tlapám, které jsou považovány za delikatesu. V Číně a Vietnamu těmto medvědům zaživa za extrémních bolestí odebírají žluč. Mezi lety 2005 – 2015 přišlo o život na 1 milion luskounů. Ti jsou aktuálně považováni za savce nejvíce ohrožené nelegálním obchodem, který stojí za uvedenými katastrofickými čísly. Cena slonoviny stoupla za posledních 25 let ze 100 amerických dolarů až na současných 2200 USD za kilogram kvůli rostoucí poptávce po slonovině hlavně v Číně a Hongkongu. Vzácné druhy dnes vymírají především pro módní tretky, luxusní delikatesy, sběratelské trofeje a tradiční asijskou medicínu.

Každý den jsou upytlačeni tři nosorožci.
Každý den jsou upytlačeni tři nosorožci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ol Pejeta Conservancy

Nelegální obchod se zvířaty přivedl několik druhů na okraj vyhynutí. OSN prostřednictvím svého Programu pro životní prostředí UNEP před rokem spustilo celosvětovou kampaň zaměřenou právě proti ilegálnímu obchodu se zvířaty. “Dá se říci, že už došlo k významnému politickému posunu směrem k potírání nelegálního obchodu s volně žijícími živočichy, ale stále jsme daleko od jistoty, že ohrožené vzácné druhy přežijí. Klíčem k našemu úspěchu je zaručit, že lidé budou informovaní a vědomi si toho, že je nejvyšší čas změnit dosavadní chování,“ řekl zástupce ředitele UNEP Ibrahim Tiaw během zahájení výstavy v Praze. Mezinárodní letiště jsou podle Tiawa ideálním místem pro šíření vzkazu kampaně k co největšímu počtu lidí.

Česká Miss Earth 2013 Monika Leová, jedna z tváří kampaně a spolupracovnice královédvorské zoo v boji proti nelegálnímu obchodu s rohovinou, se přidává. “Současný nárůst poptávky po rohovině by mohl vést až k úplnému vyhynutí nosorožců. Lidé stále věří v léčivé účinky rohoviny. Díky spolupráci se ZOO Dvůr Králové vím, jak devastující důsledky pro nosorožce tato mylná víra může mít. Snažím se proto na kritickou situaci nosorožců upozornit a pomoci přesvědčit lidi o nepřijatelnosti užívání rohoviny,“ říká Monika Leová.

“V České republice se snažíme, aby pašování produktů z ohrožených druhů bylo bráno a u soudů bylo prokazováno za vážnou kriminální činnost zrovna tak jako uplácení, praní peněz a pašování zbraní či drog. Doufám, že výstava instalovaná mezi Terminálem 1 a 2 na ruzyňském letišti a facebooková kampaň Ministerstva životního prostředí vtáhnou do kampaně další lidi a pomůžou změnit jejich postoj k tématu, které se týká nás všech,“ dodává náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž.

Zahájení výstavy Wild For Life na pražském letišti. Na fotografii jsou Jan Dusík, Vladislav Smrž, Monika Leová, Tara Golshan, Ibrahim Tiaw, Přemysl Rabas.
Zahájení výstavy Wild For Life na pražském letišti. Na fotografii jsou Jan Dusík, Vladislav Smrž, Monika Leová, Tara Golshan, Ibrahim Tiaw, Přemysl Rabas.
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz

Podle Pavly Říhové Praha hostí výstavu především proto, že Česká republika je významnou tranzitní zemí, přes kterou putují například nosorožčí rohy a slonovina směrem na asijské trhy. Za porušení zákona o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin u nás hrozí až osmileté vězení, při přestupcích může ČIŽP uložit pokutu do výše 1,5 milionu korun. Na území České republiky se v minulých letech vyskytlo několik případů nelegálního obchodu s rohovinou, které svým rozsahem hraničí až s organizovaným zločinem. Například došlo k pokusům nebo k prokazatelnému zneužití loveckých trofejí z nosorožců dovážených z JAR pro komerční účely.

V listopadu 2015 podepsala Česká republika s Vietnamem historicky první mezistátní deklaraci o spolupráci v agendě obchodování s ohroženými druhy. Nové česko-vietnamské aktivity mají zjistit například aktuální stav povědomí početné vietnamské komunity o nelegálním obchodu s rohovinou a s ním spojenými riziky.

K záchraně nosorožců významně a dlouhodobě přispívá ZOO Dvůr Králové, která na sebe upozornila svou celosvětovou kampaní Burn Horns Save Rhinos! (Spalte rohy, zachraňte nosorožce!). V září 2014 veřejně spálila více než 50 kilogramů zabavené rohoviny, aby dala najevo, že obchod s ní považuje za nepřijatelný a že rohovina ve skutečnosti nemá žádnou hodnotu. Kromě toho ZOO Dvůr Králové vrací nosorožce zpátky do Afriky, kde se zvířatům narozeným v zoo už podařilo přivést na svět mláďata. Zároveň také spolu s vědci vyvíjí metody asistované reprodukce pro záchranu nejohroženějších savců současnosti, nosorožců tuponosých severních.

Přečtěte si článek Za loňský rok zabavili inspektoři tygří drápy, stovky vzácných kaktusů a slonovinu za miliony


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist