https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-cr-letos-uklizeli-svet-na-222-akcich-nejvice-prokoukl-stredocesky-kraj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v ČR letos "uklízeli svět" na 222 akcích. Nejvíce prokoukl Středočeský kraj

26.12.2014 01:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nalezené kalhoty v rámci akce Ukliďme svět!
Nalezené kalhoty v rámci akce Ukliďme svět!
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP
Do celosvětové kampaně Ukliďme svět se letos v České republice zapojilo přes 17 200 dobrovolníků. Ti uklízeli černé skládky na některé z celkem 222 akcí pořádaných v rámci kampaně. Nejvíce úklidových akcí, celkem 61, proběhlo ve Středočeském kraji. Od Českého svazu ochránců přírody (ČSOP), který kampaň v ČR koordinuje, proto v polovině prosince obdržel titul „Kraj, který prokoukl“.
 

Největší podíl na vítězství Středočeského kraje v kampani má občanské sdružení Region Pošembeří, které uspořádalo celkem 28 úklidových setkání. "Běžný pořadatel pořádá po jednom úklidu, organizování několika akcí je výjimečné, uspořádat 28 akcí během jediného roku je zcela unikátní," uvádějí zástupci ČSOP. Pošemberští pořadatelé mají s úklidy mnoho zkušeností už z minulých let, v rámci kampaně Ukliďme svět! je vyhlašují od roku 2011. Letos za pomoci 700 dobrovolníků zlikvidovali v 37 obcích 35 tun odpadu, z čehož půl tuny vytřídili.

„Zatímco některé obce si úklidy berou přímo za své, jindy je to se spoluprací obtížnější. Hodně nám letos pomohla Krajská správa silnic a dálnic, která na vlastní náklady zlikvidovala sesbíraný odpad z okolí silnic,“ popisuje náročné i pozitivní stránky organizace společného úklidu hlavní koordinátorka sdružení Gabriela Mannová. Regionu Pošembeří během akcí pomohly i pneuservisy u Českého Brodu, které zlikvidovaly staré pneumatiky, přítomné na mnoha černých skládkách.

Kampaň Ukliďme svět! se v Česku těší dlouhodobé přízni dobrovolníků. Jejich pozornost upoutává ČSOP i vyhlašovanými soutěžemi. Oceňovaní jsou pořadatelé i fotografové zachycující například kuriozity nalezené při úklidech.

„S dlouhodobou spoluprácí s pořadateli úklidů máme v ČSOP dobré zkušenosti. Pokud jednou začnou, často se k pořádání úklidů vracejí. Je více méně pravidlem, že když se na jedné lokalitě uklízí více let za sebou, odpadků na ní přibývá rok od roku méně,“ dodává Iva Peklová, koordinátorka kampaně Ukliďme svět! v ČSOP. „Bohužel, černých skládek je v naší přírodě velmi mnoho, dobrovolníků a hlavně místních organizátorů bychom potřebovali mnohem více. Proto rádi uvítáme každého, kdo by chtěl místní akci Ukliďme svět! organizovat," dodává.


Dejte Ekolistu zobnout
Foto: Davide Mainardi/Flickr (CC BY-SA 2.0)

reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist