https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mala-karticka-z-laboratore-olomouckych-vedcu-dokaze-otestovat-nezavadnost-pitne-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malá kartička z laboratoře olomouckých vědců dokáže otestovat nezávadnost pitné vody

11.9.2015 02:49 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tester v podobě malé kartičky dokáže zjistit přítomnost nebezpečných chemických látek i mikroorganismů
Tester v podobě malé kartičky dokáže zjistit přítomnost nebezpečných chemických látek i mikroorganismů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Petr / Univarzita Palackého v Olomouci
Dva roky trval vývoj levného a rychlého testu, který odhalí chemické i mikrobiologické znečištění v pitné vodě. Pracovali na něm chemici z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.
 

„Náš systém si lze představit jako občanský průkaz – zalaminovanou kartičku. Tu ponoříme do vody a pak už jen počkáme na výsledek. Obdobně jako se dají koupit testy na analýzu moči či těhotenské testy, mohli by si zájemci pořídit test na pitnou vodu. Jím si prověří nejen vodu z vodovodu, ale třeba i z vlastní studny,“ popisuje tester vedoucí výzkumného týmu Jan Petr.

V „kartičce“ se nachází systém kanálků s látkami, které reagují s analyzovaným vzorkem vody a zjišťují tak její základní chemické parametry. Druhý oddělený systém kanálků pak dokáže rozpoznat přítomnost nežádoucích mikroorganismů. „Hlavní předností systému je jeho komplexnost – analyzuje jak chemickou, tak mikrobiologickou kontaminaci. K výhodám patří rozhodně i cena, která se pohybuje v řádu korun. Náklady jsou nízké především proto, že hlavními materiály pro výrobu tohoto systému jsou papír a vosk,“ vysvětluje Petr.

Drobný pomocník má být dostupný široké veřejnosti už příští rok. Jeho majitele pak může ochránit například před zdravotními problémy, jaké způsobila před časem závadná voda lidem v pražských Dejvicích nebo v Novém Boru. Vědci již oslovují firmy, které by mohly mít o výrobu testu zájem.

V současné době chemici společně s informatiky pracují na posledním kroku vývoje. Tím je aplikace pro chytré telefony, která by dokázala vyhodnotit výsledku testu. „Chceme, aby budoucí uživatel mohl pouze vyfotografovat kartičku s testem, klikl na telefon a měl informaci, jestli je voda pitná, nebo ne. Software vyhodnotí i druh znečištění,“ dodává Petr.

Miniaturizovanými systémy pro odhalování různých látek se olomoučtí vědci zabývají dlouhodobě. Už dříve s kolegy v Německu našli způsob jak odhalit pomocí čipů nebezpečné bakterie antraxu i v jejich skryté podobě ve sporách.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist