https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-boj-proti-suchu-povodnim-a-znecisteni-pujde-miliarda-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na boj proti suchu, povodním a znečištění půjde miliarda korun

3.10.2017 07:49 | PRAHA (ČTK)
Na boj proti povodním, na šetření dešťové vody a na likvidaci starých ekologických zátěží dostanou obce dotace. Celkem je na tyto účely vyhrazena miliarda korun. Na snímku povodeň na řece Moravě.
Na boj proti povodním, na šetření dešťové vody a na likvidaci starých ekologických zátěží dostanou obce dotace. Celkem je na tyto účely vyhrazena miliarda korun. Na snímku povodeň na řece Moravě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na boj proti povodním, na šetření dešťové vody a na likvidaci starých ekologických zátěží dostanou obce dotace z Operačního programu Životní prostředí. Celkem je na tyto účely vyhrazena miliarda korun. O peníze mohou obce žádat Státní fond životního prostředí od 16. října, pro dotace na likvidaci ekologických zátěží od 1. listopadu. Oznámilo to v tiskové zprávě ministerstvo životního prostředí.
 

Miliarda korun z evropských fondů je rozdělena na tři části. "V nově otevřených výzvách nabízíme obcím i dalším subjektům 400 milionů na projekty, které umožní eliminovat riziko povodní, nebo podpoří lepší využívání srážkové vody ve veřejných budovách. Dalších 200 milionů korun posíláme na protipovodňové varovné systémy a tvorbu potřebných digitálních povodňových plánů. Poslední z trojice nových výzev se zaměřuje na silně zamořené opuštěné lokality, na jejichž zmapování a sanaci jsme vyčlenili dalších 400 milionů korun," uvedl ministr Richard Brabec (ANO).

Na využívání dešťové vody mohly obce žádat peníze již v červnu. Podle ředitele státního fondu Petra Valdmana byl o dotace zájem, příprava projektů je ale poměrně složitá a ne všechny obce ji stihly v termínu. Nyní dostanou tito zájemci druhou šanci. Peníze podpoří také zelené střechy veřejných budov, výměnu nepropustných zpevněných povrchů za propustné plochy pro vodu či odvodnění parkovišť do zasakovacích pásů.

Dalších 200 milionů korun půjde na varovné a předpovědní systémy proti povodním. Obce mohou dotaci využít i na digitalizaci povodňových plánů nebo na návrhy protipovodňových opatření.

Poslední část peněz, o niž půjde žádat od 1. listopadu, půjde na odstranění starých ekologických zátěží. Patří sem místa kontaminovaná před rokem 1989, nikoli například pozdější černé skládky. "Prostřednictvím výzvy bude možné zajistit sanaci nejvážněji zasažených lokalit, u nichž analýza rizik prokázala kontaminaci s rizikem neakceptovatelným pro lidské zdraví i životní prostředí. Jde například o skládky pesticidů na pozemcích nebo areálech bez majitele či o lokality kontaminované polychlorovanými bifenyly," dodal Brabec.

Valdman upozornil, že dotace pokryjí nejvýš 85 procent nákladů. Bližší informace jsou na webových stránkáchOperačního programu Životní prostředí. Podle tiskového odboru ministerstva jde o poslední výzvy z tohoto operačního programu, které budou vypsány letos.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist