https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-podzim-lide-vysadi-do-krajiny-stovky-novych-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na podzim lidé vysadí do krajiny stovky nových stromů

17.8.2017 12:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z ovocných dřevin se budou sázet krajové odrůdy, které se u nás pěstovaly zhruba do poloviny minulého století a po té téměř zanikly.  Ilustrační snímek.
Z ovocných dřevin se budou sázet krajové odrůdy, které se u nás pěstovaly zhruba do poloviny minulého století a po té téměř zanikly. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Na-ovoce
Na třinácti místech republiky vysadí dobrovolníci téměř šest stovek nových stromů a keřů. Pomohou obnovit ovocné sady starých odrůd i aleje kolem místních komunikací, polních cest a cyklostezek. Finance určené na podzimní výsadby poskytla Nadace Partnerství, která za tímto účelem uvolnila přes 300 tisíc korun.
 

Nadace podporuje návrat původních druhů dřevin do krajiny a obcí, protože se lépe přizpůsobily místním podmínkám a jsou odolnější vůči nepříznivým vlivům než nepůvodní dřeviny. Mezi vysazenými stromy proto budou lípy, jeřáby, duby, jilmy nebo břízy. Z ovocných dřevin se budou sázet krajové odrůdy, které se u nás pěstovaly zhruba do poloviny minulého století a po té téměř zanikly.

Jejich výsadba do alejí a veřejně přístupných sadů mimo jiné přispěje k zachování pestrosti ovocných odrůd, zajištění potravy pro hmyz a další živočichy či zkrášlení míst v období květu.

Loni na podzim se do sázení stromů zapojilo přibližně 1500 lidí všech věkových skupin, podobnou účast nadace očekává i v letošním roce. „Komunitní rozměr akce je pro nás stejně důležitý jako výsadba samotná. Rozvíjí vztah lidí k vlastní krajině a prohlubuje spolupráci mezi obcí a spolky, sousedy, spolužáky, rodiči a dětmi,“ říká Adéla Mráčková z Nadace Partnerství. A dodává, že zároveň snižuje riziko poškození nově vysazených stromů vandaly.

Sázet stromy letos chtělo 33 obcí, škol, spolků a dalších organizací, finanční příspěvek od nadace obdrželo čtrnáct z nich (v jedné obci získali grant dva různí žadatelé). Pět míst k výsadbě vybrala veřejnost v internetovém hlasování Stromy místo letáků, které je podpořeno společností Makro.

„V této iniciativě se již osmým rokem snažíme motivovat naše zákazníky k odběru elektronických letáků. Za každého zákazníka odebírajícího elektronický leták, věnujeme Nadaci Partnerství dvacet korun. Hlasování rozhodlo, že nashromážděné finance letos poputují do Prahy, Bakova nad Jizerou, Pusté Polomi, Měcholup a Vrchlabí,“ vysvětluje Romana Nýdrle ze společnosti Makro.

Nadace Partnerství se výsadbou stromů zabývá dlouhodobě. Od roku 2004 se díky finančním příspěvkům nadace a dobrovolné práci aktivních lidí podařilo v České republice vysadit téměř 58 tisíc stromů a keřů. V roce 2016 se díky nadačním příspěvkům vysadilo 880 stromů a keřů na 20 místech republiky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist