https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-ptaky-v-krajine-cihaji-smrtici-pasti-zabiji-je-proud-i-sklo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na ptáky v krajině číhají smrtící pasti, zabíjí je proud i sklo

30.8.2017 02:00 (ČTK)
Ptáky v Česku zabíjí elektrické vedení, skleněné stěny i doprava. Místa, která jsou pro ně smrtelně nebezpečná, ukazuje nový web Ptačí pasti od České společnosti ornitologické. / ilustrační foto
Ptáky v Česku zabíjí elektrické vedení, skleněné stěny i doprava. Místa, která jsou pro ně smrtelně nebezpečná, ukazuje nový web Ptačí pasti od České společnosti ornitologické. / ilustrační foto
Foto | Gidzy / Flickr
Ptáky v Česku zabíjí elektrické vedení, skleněné stěny i doprava. Místa, která jsou pro ně smrtelně nebezpečná, ukazuje nový web Ptačí pasti od České společnosti ornitologické. Jsou v něm data nasbíraná od roku 2010. Některá nebezpečí lze podle ornitologů odstranit snadno, problémem je ale ptačí kriminalita. Lidé, kteří ptáky hubí úmyslně, způsobují podle odborníků větší škody, než si sami uvědomují.
 

Na webu Ptačí pasti si mohou lidé prohlédnout nejen místa, kde byl nalezen mrtvý pták, ale podle příslušné ikonky se také dozvědět, z jaké příčiny uhynul. Může to být sklo, doprava, elektrický proud, nemoc nebo ptačí kriminalita. "Informace nám poskytují dobrovolníci. Domníváme se, že skutečné počty mrtvých ptáků jsou vyšší, ale například pod sloupy elektrického vedení, které jsou častou příčinou, nikdo moc nechodí," uvedl Zbyněk Janoška z České společnosti ornitologické.

Vedení vysokého napětí zabíjí zejména dravce, kteří s oblibou usedají na vyvýšená místa a kvůli svému rozpětí křídel se snadno dotknou dvou drátů. Zabraňují jim v tom určité typy konzolí nebo speciální pouzdra, kterým se obalí část vedení. Pro dravce je řešením i bidélko nad konzolí, ze kterého jejich křídla k drátům nedosáhnou. Janoška ale upozornil na to, že do vedení narážejí ptáci i za letu v noci, takže stoprocentním řešením by bylo jen vedení kabelů pod zemí.

Naopak střetům se skleněnými stěnami se dá zabránit snadno, stačí k tomu hustý polep na skle. "Na dnes již zabezpečené protihlukové stěně na Karlovarské ulici v Praze se zabily stovky ptáků. Jen během několika měsíců roku 2012 jich bylo nahlášeno minimálně 40," uvedl Janoška. Ornitologové vloni začali sledovat i prosklenné autobusové zastávky, těch nebezpečných napočítali 8000. Zatím se jim povedlo zabezpečit dvacítku.

Nový web upozorňuje také na oběti ptačí kriminality. Často jsou to dravci, kteří sežerou otrávenou návnadu určenou pro jiné zvíře nebo ptáka, který jed požil jako první. "Bohužel se stává, že máme nahlášeného otráveného orla, a když na místo vyrazíme se psem, zjistíme další otrávené ptáky v okolí," řekl ornitolog. Setkal se ale i s jinými a rafinovanějšími případy ptačí kriminality. "Našli jsme montážní pěnou zalepené nory vlhy pestré. Viníka neznáme," řekl Janoška.

Nálezy mrtvých nebo zraněných ptáků mohou lidé nahlásit do internetové databáze Avif, která funguje i na mobilu. Ornitologové se tak dozví o dalších místech, která je třeba zabezpečit, aby se nestala ptačí pastí. Do databáze lze hlásit i zajímavá pozorování, například o příletu tažných ptáků nebo o hnízdění méně obvyklých druhů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist