https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-sumave-zacala-revitalizace-dalsich-raselinist-potoku-a-mokradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Šumavě začala revitalizace dalších rašelinišť, potoků a mokřadů

16.7.2015 14:26 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zhůří - zablokované kanály, 1 rok po revitalizaci
Zhůří - zablokované kanály, 1 rok po revitalizaci
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Iva Bufková / Správa NP Šumava
Od poloviny července začnou v NP Šumava další revitalizační práce. Tentokrát proběhnou na rašeliništích u Zhůřského potoka, na Žlebském potoce a okolních mokřadech a na Jedlovém potoce nedaleko Soumarského mostu. Systematická revitalizace rašelinišť, mokřadů a vodních toků na území národního parku začala už v roce 1999. Za 15 let obnovila Správa Národního parku Šumava 590 hektarů rašelinišť a bylo zablokováno na 62 kilometrů odtokových kanálů.
 

„Na celé Šumavě je přibližně 6000 hektarů rašelinišť, a téměř dvě třetiny z nich byly v minulosti odvodněny. S vysoušením se začalo už v 19. století, ale nejsilnější zásahy byly provedeny v 70. a 80. letech minulého století. Hlavním důvodem odvodňování bylo především zvýšení produkce dřeva z lesa nebo údržba zemědělské půdy,“ vysvětluje historii a důvody odvodňování rašelinišť na Šumavě botanička Iva Bufková.

Každé odvodnění ale podle jejích slov rašeliniště poškozuje. „Pokud je dostatečně silné, může rašeliniště v průběhu několika desítek let i zaniknout a kromě jedinečného biotopu tak zmizí i plocha, která působí jako přirozená zásobárna vody hlavně v obdobích sucha,“ pokračuje Iva Bufková.

Podle údajů z průzkumu provedeného v 90. letech, je k obnově vhodných zhruba 2000 hektarů rašelinišť a mokřadů, z nichž více než čtvrtina je již hotova. K tomu ještě Správa Národního parku Šumava revitalizuje kilometry napřímených potoků.

„Letos jsou na řadě Žlebský a Jedlový potok a okolní mokřady a rašeliniště na Zhůřském potoce,“ říká Jan Dvořák, mluvčí Správy Národního parku Šumava. Jejich revitalizace bude probíhat od 15. července a dokončena by měla být v listopadu letošního roku. Celkový rozpočet těchto akcí je podle mluvčího 10,7 milionů korun, peníze park získal dotací státního fondu životního prostředí.

Černohorský močál - zablokované kanály, 6 let po revitalizaci
Černohorský močál - zablokované kanály, 6 let po revitalizaci
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Iva Bufková / Správa NP Šumava

Revitalizační práce musí být prováděny velmi citlivě, v co největší možné míře ručně. Když už je nutné využít techniku, používají se odlehčené „bahenní“ bagry s širokými pásy, jaké běžně čistí rybníky.

Tato technika se podle mluvčího použila například při revitalizaci Černohorského močálu v loňském roce, kde byly extrémně velké povrchové kanály s hloubkou až 2,5 m a šířkou 7 m a byly do nich svedeny odtoky z mnoha pramenů z navazujících lesních rašelinišť. „Právě takto poničená rašeliniště se nutně musí revitalizovat. Jejich degradace totiž začíná už při mírném poklesu podzemní vody v řádech centimetrů," říká Iva Bufková. Nejen, že tím podle ní zachráníme jedinečný biotop, který se ve střední Evropě vyskytuje vzácně a pro Šumavu je jedním z nejvýraznějších fenoménů, ale vrátíme rašeliništím a mokřadům i jejich schopnost retence čili zadržení vody hlavně v obdobích sucha. „Revitalizacemi potoků zase vracíme k normálu odtokové poměry a podporujeme retenci vody a zmírnění odtoků hlavně při extrémních deštích,“ dodává.

Revitalizace budou v dalších letech pokračovat například v oblasti Filipohuťského polesí, na Ptačí slati nebo Uhlíkovský potok ve Vltavském luhu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist