https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-park-sumava-zve-do-divociny-na-projizdky-konskymi-povozy-nebo-na-den-selem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní park Šumava zve do divočiny, na projížďky koňskými povozy nebo na Den šelem

10.7.2017 13:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Před deseti lety tu řádil Kyrill. Místo suchého lesa raší les nový. Na snímku les u Modravských slatí.
Před deseti lety tu řádil Kyrill. Místo suchého lesa raší les nový. Na snímku les u Modravských slatí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava
Národní park Šumava láká návštěvníky na divokou přírodu, koňské povozy nebo Den šelem. Podle tiskového mluvčího parku Jana Dvořáka se šumavská příroda stále proměňuje. Příroda, ponechaná sama sobě, ukazuje, co umí.
 

Před deseti lety řádil na Šumavě orkán Kyrill. Vyvrátil nebo zlámal statisíce vzrostlých stromů. "V místech, které se nechaly přirozenému vývoji, nastoupil kůrovec. Ten před našima očima přeměnil vzrostlý zelený les v prostor, kde zůstaly souše. Jenže v těchto místech les nezanikl – naopak zde dostala šance pro život další generace stromů, která čekala mnohdy desítky let na svoji šanci. Teď ji má a za těch necelých deset let nám předvádí, že tu šanci chytla za pačesy,“ vysvětluje ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

„Tam, kde jsme lidskýma očima viděli zkázu a smrt, teď můžeme pozorovat zase soutěž o místo na slunci mezi tisícovkami stromků na každém hektaru lesa. Není to žádná suchá poušť, jak se po Kyrillu často říkalo," říká Hubený. Podle něho se vyplatí na Šumavu vracet na stejná místa, protože například po orkánu Kyrill se otevřely nové výhledy. "Ty už ale pomalu zarůstají novou generací lesa,“ dodává Pavel Hubený.

Obnovující se les po nejrůznějších větrných a kůrovcových kalamitách je možné vidět například v okolí Pramenů Vltavy, Březníku, Poledníku, ale také v karech Plešného jezera, či jezera Laka. Při cestě na jezero Laka nebo třeba na Černé jezero je možné využít služeb tzv. „Partnerských kočích Národního parku Šumava“, kteří v povozech tažených koňmi vozí turisty právě k těmto cílům.

„Partnerští kočí vozí turisty už třetím rokem. Radek Ipser nabízí svezení s výkladem ze Špičáckého sedla od hotelu Karl na Černé jezero nebo v okolí Železné Rudy. Petr Procházka se synem jezdí především z Nové Hůrky k jezeru Laka. Nově přibyl Petr Foist, který má se svými koňmi základnu v Hamrech a vozí turisty za krásami CHKO - Úhlavským luhem, k Brčálnickým mokřadům, nebo třeba k Bílé strži a pod vrchol Ostrého,“ vyjmenovává mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Roklanský potok.
Roklanský potok.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava

Jízdy je vždy třeba sjednávat předem, přímo s partnerskými kočími. Kontakty jsou uvedeny na stránkách www.npsumava.cz.

Šumava nabízí více než stovku programů pro veřejnost, od nejrůznějších tvořivých dílen pro děti až po komentované vycházky. Jedna z nich se odehraje 26.8.2017, kdy biolog Alois Pavlíčko provede zájemce po nejstarší naučné stezce na Šumavě Medvědí stezce, která vznikla přesně před 50 lety.

„V současné době vrcholí přípravy na největší letošní akci Správy NP Šumava Den šelem, který se uskuteční v sobotu 15. července u informačního střediska Rokyta. Jedná se o celodenní akci, která má návštěvníky pobavit a zároveň seznámit s šelmami, které se na Šumavě buď žily, nebo se stále žijí. Svoji účast na akci přitom potvrdili i známé osobnosti, jako je například herec, dabér a skladatel Jan Maxián, režisér Petr Krejčí, který právě dokončuje druhou sérii dokumentu Krajinou domova, nebo režisér několika Večerníčků a v současné době senátor Václav Chaloupek, který přijede i s malými jezevci, se kterými připravuje další televizní dokument,“ zve na akci Jan Dvořák.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Jitka Marková

11.7.2017 01:53
K fotkám: Rohanský potok? Snad Roklanský potok. Autor článku je asi Pražák, že? A bydlí na Rohanském ostrově nebo nábřeží.
Krásná věta" raší les nový" Na obrázku více než padesátileté stromy. Ty asi nevyrostly po orkánu Kyrill. Nebo ano? To je doslova hororová věcnost a správnost.
Vedení NPŠ vadili koně, které údajně ohrožují šumavské lesy více než harvestory. Nyní NPŠ láká na koňské povozy. ?? To vymyslel nějakej chytrej Budulínek.
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

11.7.2017 08:27 Reaguje na Jitka Marková
Rohanský potok je opravdu Roklanský.
Zdraví Budulínek
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist