https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejtezsi-evropsky-ptak-drop-velky-byl-spatren-na-znojemsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejtěžší evropský pták, drop velký, byl spatřen na Znojemsku

13.5.2015 11:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Drop velký žije v nížinách a otevřené zvlněné krajině v sušších a teplejších oblastech. Je ohrožen zejména změnou ve skladbě pěstovaných rostlin, intenzivním využíváním ploch, které se dříve nechávaly ladem
Drop velký žije v nížinách a otevřené zvlněné krajině v sušších a teplejších oblastech. Je ohrožen zejména změnou ve skladbě pěstovaných rostlin, intenzivním využíváním ploch, které se dříve nechávaly ladem
Nedaleko obce Hrádek na Znojemsku byl minulý týden pozorován drop velký. Nejtěžší evropský pták na Moravu pravděpodobně přiletěl z Rakouska, kde se dropové poměrně běžně vyskytují. Ze Znojemska vymizel drop před dvaceti lety. Nyní se objevil v místech, kde je upraveno zemědělské hospodaření tak, aby tohoto ptáka přilákalo zpátky do ČR. Právě způsob hospodaření je pro dropa podle ochránců přírody klíčový.
 

„To, že se drop velký nyní na Znojemsku objevil, je jednoznačně dobrá zpráva. Dohodu se společností Agrospol Hrádek o změně hospodaření jsme uzavřeli před necelým rokem a zdá se, že drop dorazil na výzvědy. Doufám, že ho budou následovat i další,“ komentuje událost František Pojer, ornitolog a ředitel odboru vnějších vztahů Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Společností Agrospol Hrádek se na základě dohody s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR zavázala na přibližně sto hektarech půdy vysévat speciálně navrženou mozaiku plodin (jetelotravní směsky, proso, vičenec, pohanku, vojtěšku, řepku či ozimou pšenici a krmnou kapustu). Část plodin bude víceletých, některé se na podzim zaorají, nebo sklidí. Na místě se také nebudou používat chemická hnojiva a pesticidy, při kosení plodin se bude důsledně postupovat od středu k okrajům, aby zejména polní ptáci a savci měli možnost přesunout se do sousedního porostu.

Součástí dohody je podle AOPK i trvalý monitoring zájmových druhů rostlin a živočichů na dotčených pozemcích a v jejich okolí. Popsaná změna hospodaření má pomoci naplnit mezinárodní Memorandum o porozumění a spolupráci při ochraně dropa velkého, které podepsalo několik středoevropských zemí. ČR přistoupila k tomuto memorandu v roce 2009.

„Vycházeli jsme ze zkušeností ze sousedního Rakouska. Jednoznačně se ukazuje, že citlivé obhospodařovaní krajiny prospívá motýlům, drobným ptákům či koroptvím. Protože drop velký žije v Rakousku o pár kilometrů dál, doufáme, že mu změnou hospodaření připravíme podmínky pro jeho návrat do České republiky. Místo systému příkazů a zákazů upřednostňujeme při zajišťování péče o krajinu spolupráci s místními hospodáři,“ dodává František Pojer.

Drop velký žije v nížinách a otevřené zvlněné krajině v sušších a teplejších oblastech. Je ohrožen zejména změnou ve skladbě pěstovaných rostlin, intenzivním využíváním ploch, které se dříve nechávaly ladem, likvidací hnízd zemědělskou technikou či rušením. V 70. letech minulého století se počet dropů na Znojemsku odhadoval na 40 jedinců, po roce 1996 byl však zaznamenán jediný případ hnízdění.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist