https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/netopyri-noc-odhali-zivot-malo-znamych-savcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Netopýří noc odhalí život málo známých savců

25.8.2017 05:00 (ČTK/Ekolist)
Netopýři patří mezi ohrožené živočichy a některé druhy jsou podle zákona dokonce kriticky ohrožené. Na rozdíl třeba od ptáků žijí velmi skrytě a člověk si jich ve svém okolí vůbec nemusí všimnout. Výjimkou je konec léta, kdy jsou nejaktivnější. / ilustrační foto
Netopýři patří mezi ohrožené živočichy a některé druhy jsou podle zákona dokonce kriticky ohrožené. Na rozdíl třeba od ptáků žijí velmi skrytě a člověk si jich ve svém okolí vůbec nemusí všimnout. Výjimkou je konec léta, kdy jsou nejaktivnější. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | DESOP
V Česku žije 27 druhů netopýrů, nejaktivnější jsou na sklonku léta. Jejich život zájemcům odhalí ochránci přírody o víkendu, kdy bude Mezinárodní noc pro netopýry. Připravili kolem 50 akcí, chtějí lidem přiblížit život těchto ohrožených a málo známých savců, kteří se před lidmi většinou skrývají. Společná sledování, besedy, soutěže s netopýří tematikou a další akce budou pokračovat až do října v různých městech.
 

Netopýři patří mezi ohrožené živočichy a některé druhy jsou podle zákona dokonce kriticky ohrožené. Na rozdíl třeba od ptáků žijí velmi skrytě a člověk si jich ve svém okolí vůbec nemusí všimnout. Výjimkou je konec léta, kdy jsou nejaktivnější. Jak vysvětlila Eva Cepáková z České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON), má to hned několik důvodů. "Letošní mláďata už se osamostatnila, létají, učí se hledat potravu a úkryty. Zároveň probíhá i období námluv, což někdy pokračuje až do podzimu nebo i do zimy. A navíc některé druhy jsou tažné a zahajují migraci," řekla Cepáková.

Protože netopýři vylétají po západu slunce a někteří i později, hodí se k jejich pozorování ultrazvukové detektory. Jak fungují, budou moci zájemci zjistit na 16 setkáních s ochránci přírody v září a na začátku října. Připravené jsou besedy, hry s netopýří tematikou či ukázky péče o hendikepované netopýry. "Při výpravách za netopýry lidé navštíví řadu nevšedních míst, kde netopýři skutečně žijí - hrady, zámky, jeskyně či opuštěné štoly," uvádí tisková zpráva ochránců přírody. Akcí je zhruba 50, seznam zájemci najdou na webu ČESON.

Všech 27 druhů netopýrů odborníci pravidelně monitorují, znají jejich zimoviště i místa, kde se zdržují v létě. Zvyky těchto savců nejsou ještě známé do všech detailů. Někteří žijí v lesích a příliš se nevzdalují od svých stanovišť, jiní se přesunují na vzdálenosti až 50 kilometrů a třeba netopýr rezavý tráví část roku u v Česku a část v severovýchodní Evropě, takže překonává několikasetkilometrové vzdálenosti.

Kdo by chtěl netopýry spatřit sám, má na konci srpna a v září nejlepší možnost. Podle Cepákové loví například v parcích, v okolí pouličních lamp, v zahradách a také poblíž rybníků a jiných vodních ploch. "Netopýří noc pro nás představuje šanci ukázat veřejnosti, co pro ochranu těchto vzácných létajících savců děláme. Budeme rádi, když nás lidé upozorní, pokud netopýry někde objeví," uvedla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která akce spolupořádá.

"Tajuplný život netopýrů přitahuje dospělé i děti. Netopýři velmi často žijí v těsné blízkosti člověka, ukrývají se na půdách, ve štěrbinách pod střechou, ve sklepích nebo i ve spárách panelových domů. Takové sousedství jim však přináší nemalá rizika. Netopýří noc představuje dobrou příležitost, jak návštěvníky podrobněji seznámit se zvyklostmi létajících savců a napomoci při jejich ochraně. To je také hlavním cílem souvisejícího projektu," vysvětluje Eva Cepáková z České společnosti pro ochranu netopýrů. Mezinárodní noc pro netopýry se letos koná již po jednadvacáté. V posledních letech navštěvuje s ní spojené akce kolem 5000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist