https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-zelenou-energii-od-cezu-muzete-snadno-prijit-menime-koncept-vysvetluje-cez
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O Zelenou energii od ČEZu můžete snadno přijít. Měníme koncept, vysvětluje ČEZ

8.11.2011 14:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Informace pro firmy. Pro domácnosti ani čárka. Web Zelená energie
Informace pro firmy. Pro domácnosti ani čárka. Web Zelená energie
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velké společnosti na českém trhu nabízí také energii pro ekologicky smýšlející zákazníky. Jak se ale ukázalo v případě Zelené energie od ČEZu, občas zákazník o svou zelenou energii prostě přijde.
 

Ekolist.cz nedávno zveřejnil článek o nabídce ekotarifů na českém trhu. Vzápětí se na Ekolist.cz obrátil jeden z čtenářů s tím, že byl odběratelem Zelené energie od společnosti ČEZ. Vloni v prosinci mu ale přišel dopis s tím, že od 1. ledna letošního roku Zelená energie končí. Web Zelené energie však stále běží a v médiích lze narazit na reklamu propagující Zelenou energii. „Vypadá to, že Zelenou energii si ČEZ zachoval kvůli firmám, které ji využívají, ale u domácností to prakticky stopnul,“ svěřuje se čtenář v dopise. Dodejme ještě, že Zelená energie ČEZu není plnokrevný ekotarif, fakticky to je příplatek za každou odebranou kWh. ČEZ z takto vybraných peněz podporuje vybrané projekty. Ekolist.cz se snažil zjistit, jak to s ekoenergií od ČEZu z pohledu domácností je.

Ekolist se mimo jiné zajímal, zda je možné se dnes přihlásit do programu Zelená energie. Odpověď na soukromý e-mail žádající o změnu současné dodávky elektřiny na tu „zelenější“ byl vyřízen kladně, s celým procesem změny by tedy pravděpodobně nebyl problém. ČEZ ale upozorňuje, že toto přihlášení by znamenalo pouze získání značky Zelená energie, samotný příplatek by se zatím neplatil.

Měníme koncept

ČEZ provozuje web Zelená energie, kde návštěvník zjistí, jaké projekty byly za vybraný příplatek podpořeny. Pokud by měl zájem si Zelenou energii objednat obyčejný člověk, pak na webu neuspěje, žádná taková informace tam není. Cena za Zelenou energii není ani v aktuálním ceníku pro domácnosti. Z pohledu případného zájemce a i na základě zkušenosti čtenáře se zdá, že Zelená energie prostě pro domácnosti skončila.

Martin Schreier z ČEZu s takovým závěrem nesouhlasí – podle něj rozhodně nelze konstatovat, že „Zelená energie skončila“. „Průběžně dochází pouze ke změně konceptu celého projektu a proto byla utlumena ‚tarifní‛ část Zelené energie,“ odpovídá Schreier na dotaz Ekolistu. Schreier také slíbil, že až bude nový koncept Zelené energie hotový, bude s ním veřejnost i dosavadní zákazníci seznámeni. „Neradi bychom vytrhávali některé části z kontextu a tak jsem se rozhodli uveřejnit novou podobu projektu až ve chvíli, kdy bude skutečně kompletní.“

Proč ale někteří dosavadní zájemci o Zelenou energii ČEZu dostali dopis s ukončením tohoto programu však z odpovědí ČEZu jasné není.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist