https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpadovy-oskar-putuje-do-kdyne-potreti-v-rade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpadový Oskar putuje do Kdyně. Potřetí v řadě

11.7.2017 15:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
V kterém městě lidé vyhazují nejméně odpadů? V Kdyni. Té v kategorii měst nad pět tisíc obyvatel patří titul Odpadový Oskar 2017. Kdyně titul získala i v předchozích dvou ročnících. Ilustrační foto.
V kterém městě lidé vyhazují nejméně odpadů? V Kdyni. Té v kategorii měst nad pět tisíc obyvatel patří titul Odpadový Oskar 2017. Kdyně titul získala i v předchozích dvou ročnících. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V kterém městě lidé vyhazují nejméně odpadů? V Kdyni. Té v kategorii měst nad pět tisíc obyvatel patří titul Odpadový Oskar 2017. Kdyně titul získala i v předchozích dvou ročnících. Občané Kdyně v průměru vyhodili 80 kg směsného odpadu na osobu a rok. Ocenění Odpadový Oskar uděluje ekologická organizace Arnika.
 

Ve skupině obcí od 1001 do 5000 zvítězila podruhé obec Štítná nad Vláří – Popov ze Zlínského kraje s produkcí směsného odpadu 39 kg na obyvatele a rok. Nově se mezi šampiony objevila obec Horní Brusnice z Královéhradeckého kraje, která vykázala produkci 34,5 kg na obyvatele a rok a zvítězila tak ve skupině obcí do 1000 obyvatel.

Ve druhé kategorii, kde odborná komise oceňuje inspirativními příklady odpadového hospodářství, putuje Odpadový Oskar do Nového Hrádku, Dvora Králové nad Labem, Kyjova a Jeseníku. O letošním pořadí rozhodovala data vykázaná obcemi za rok 2015.

Základním kritériem pro kvalifikaci obce do soutěže je produkce směsného komunálního odpadu pod 150 kg na osobu a rok. Tento limit organizátoři zvolili proto, že jde o hodnotu, které se běžně daří dosahovat v sousedních státech, v Česku ale tato meta stále není běžná. Oproti Rakousku a Německu je u nás totiž průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší. Rozhodovala přitom data vykázaná obcemi za rok 2015. Arnice se letos podařilo získat čísla z 11 krajů. Kraje Vysočina a Moravskoslezský data pro účely soutěže neposkytly.

„Doufáme, že oceněné obce pomohou inspirovat další obce a města při jejich snaze snižovat produkci směsného odpadu. Vzhledem k tomu, že v roce 2020 ho budeme moci skládkovat jen přibližně 100 kg na 1 obyvatele, nezbývá mnoho času k řešení toho, co s ním,“ říká odborník Arniky na systémy odpadového hospodářství Milan Havel.

„V rámci přechodu na tzv. oběhové hospodářství přijal v březnu letošního roku Evropský parlament ambiciózní cíle pro oblast odpadů. Navrhuje v roce 2025 recyklovat 60 % a v roce 2030 dokonce 70 % komunálních odpadů, v roce 2030 skládkovat maximálně 5 % komunálních odpad. Ač nepovažujeme úroveň recyklace pro odpadové hospodářství města a obcí za klíčový faktor, faktem je, že těchto výsledků ti nejlepší už dosahují,“ dodává Havel.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist