https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podil-novych-pasivnich-domu-v-cr-loni-vzrostl-na-6-5-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podíl nových pasivních domů v ČR loni vzrostl na 6,5 procenta

9.2.2018 07:30 | PRAHA (ČTK)
Co se týče podílu pasivních domů na nově postavených domech patří Česko do evropské špičky s Rakouskem a Belgií. Největší počet pasivních domů je v Německu, podle hrubého odhadu 20.000. / Ilustrační foto
Co se týče podílu pasivních domů na nově postavených domech patří Česko do evropské špičky s Rakouskem a Belgií. Největší počet pasivních domů je v Německu, podle hrubého odhadu 20.000. / Ilustrační foto
Podíl nových pasivních domů, tedy domů s velmi nízkou spotřebu energie na vytápění, na celkovém počtu postavených rodinných domů v Česku loni meziročně vzrostl o dva procentní body na 6,5 procenta. Byla jich dokončena asi tisícovka, meziročně o třetinu více. Celkový počet pasivních domů dosáhl zhruba 5000, řekl zakladatel Centra pasivního domu Jan Bárta. Podle Českého statistického úřadu bylo v Česku loni dokončeno 15.172 rodinných domů.
 

"Uvedená čísla jsou čistě orientační. V České republice neexistuje centrální evidence pasivních domů a my můžeme vycházet pouze z údajů Nové zelené úsporám," uvedl Bárta. "Pokud si někdo postaví pasivní dům mimo tento dotační program, nikde evidován není. Bohužel neexistuje žádná statistika o energetické náročnosti budov, pro která bylo vydáno stavební povolení," dodal.

Pro pasivní dům je klíčové je zpětné získávání tepla, takzvaná rekuperace, kdy systém trubek vyměňuje vzduch a teplo zůstává uvnitř. Jako hlavní výhodu těchto domů Bárta vnímá kromě nízké spotřeby energie větší soběstačnost. "Například když vypadne dodávka energie, dům si výrazně déle udrží svou vnitřní teplotu. Když se zvýší cena energie, dopad je menší. Nevýhodou naopak je, že dům je nutné navrhnout i postavit opravdu velmi kvalitně. Na rozdíl od normálních staveb je u pasivních domů vyžadován technický dozor stavebníka. A ten může stavbu prodražit," dodal Bárta.

Nejvíce pasivních domů podle Bárty připadá na rodinné domy, ale stavějí se rovněž bytovky, školky a školy nebo administrativní budovy. Příkladem bytových domů jsou projekty Ecocity Malešice nebo Hyacint Modřany v Praze. V pasivním standardu byly postaveny třeba i mateřská škola v Moravských Budějovicích nebo Semilech, Základní umělecká škola Karla Malicha v Holicích, základní škola v Židlochovicích, 12 základních škol v okolí Prahy (například Psáry a Jesenice), dům pro seniory v jihomoravských Modřicích, nemocnice v Olomouci a ve Šternberku nebo veřejná knihovna v Rožnově pod Radhoštěm.

Co se týče podílu pasivních domů na nově postavených domech patří Česko do evropské špičky s Rakouskem a Belgií, uvedl Bárta. Největší počet pasivních domů je v Německu, podle hrubého odhadu 20.000. První dům, kterému se říká pasivní, byl postaven v roce 1990 v německém Darmstadtu. "V Česku se začaly první pasivní domy stavět zhruba před deseti lety. A vůbec největší boom zatím zaznamenaly v roce 2014 se spuštěním programu Nová zelená úsporám," doplnil Bárta.

Na pražském výstavišti v Letňanech včera začal veletrh nízkoenergetických pasivních a nulových staveb For Pasiv. Končí v sobotu 10. února.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist