https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polovina-zvirat-ze-statnich-symbolu-muze-brzy-vyhynout
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polovina zvířat ze státních symbolů může brzy vyhynout

30.5.2017 01:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lva berberského si do znaku vetklo Maroko, Togo, Gambie a Sierra Leone, přičemž originální živá předloha na území těchto států už ve volné přírodě dávno vyhynula.
Lva berberského si do znaku vetklo Maroko, Togo, Gambie a Sierra Leone, přičemž originální živá předloha na území těchto států už ve volné přírodě dávno vyhynula.
Jejich obrazy zdobí mince, státní vlajky a bankovky. Jsou ztělesněním hodnot a symbolem řady národů. Přesto se k nim právě země, které si je vetkly do znaku, nechovají nejlépe. Podívat se na to, jak si ve skutečnosti stojí doslova emblematická zvířata, se nyní pokusila studie University v Miami. A její závěry nepotěší.
 

Hned 35 % živočichů, kteří slouží k prezentaci rozmanitých národů, dnes čelí bezprostřednímu riziku vyhubení. Příkladem může být majestátní orel bělohlavý, kterého ve Spojených státech nalezneme nejen vytištěného na penězích, ale třeba i na přebalu cestovního pasu. Nebo lev, pomyslný král zvířat, kterého rády v propagaci využívají africké země. A také hrdlička divoká nebo potáplice lední. Výzkumníkům z Rosentielovy školy pro oceánské a atmosférické vědy skutečně nedalo moc práce nalézt 189 takových emblematických zvířat, se kterými země spojují svou identitu. O poznání namáhavější už bylo zjistit, proč je třetina z nich na pokraji vyhynutí.

Pokud bychom zmíněných 189 druhů zvířat brali jako jeden celek, zjistíme, že 45 % z nich nyní zažívá setrvalý pokles v početnosti. A jen 16 % se může těšit nějaké formě státem garantované ochrany. Proto většina z nich čelí všem „fádním“ příčinám úbytku. Jsou loveny pro maso nebo jako trofejní zvěř. Omezuje je fragmentace stanovišt, likvidace původních areálů výskytu, z přírody je vytlačují auta a zemědělská pole. Nemálo příčin úbytku pak souvisí s konflikty s lidmi. Vlci, tygři nebo sloni jsou v okolí lidských sídel vítani spíš v tištěné, než živé podobě.

Přitom je zarážející, jak vlastně velkou popularitu zvířata v národním pojetí zemí mají: hned 127 zemí (z +/- 195 celkem) nějakého živočicha jako svůj symbol prezentuje. Jenže symboly neodráží skutečnost. Lva berberského si do znaku vetklo Maroko, Togo, Gambie a Sierra Leone, přičemž originální živá předloha na území těchto států už ve volné přírodě dávno vyhynula. Američané jsou tentokrát světlou výjimkou. Jejich ikonický orel bělohlavý se díky speciálnímu záchrannému programu navrací zpět do krajiny a jeho rostoucí počty demonstrují, že ochrana emblematického zvířete v národním měřítku možná je.

„Emblematická zvířata žijící na území severoamerického kontinentu nebo v australsko-oceánské zóně se mají lépe, než ta africká,“ upozorňuje na geografické souvislosti Neil Hammerschlag, docent University v Miami. „Pokud ale současné populační trendy přetrvají, zhruba 50 % těchto pro státy symbolických zvířat vyhyne.“ Doplňuje ještě, že tyto konkrétní země nyní promarňují poměrně jasnou příležitost k tomu, aby ochránily alespoň ta svá emblematické zvířata. „Jinak je ve vzduchu cítit sžíravá otázka: pokud není stát schopen zajistit ochranu ani svému symbolu, jak šanci pak asi mají v této zemi ostatní ohrožená zvířata?“ ptá se Austin J. Gallagher, spoluautor studie.

Gallagher i Hammershlag přitom v ochraně emblematických zvířat vidí velký potenciál. „Lidé se s nimi dokáží ztotožnit. A když je upozorníte na to, v jakém stavu se tato zvířata nachází, získáte silnou podporu pro ochranu přírody. A ta může skrze ochranu emblematických zvířat zastřešit záchranu řady dalších živočichů a rostlin.“

Co má společného kareta pravá, slon indický a varan komodský? Jistě, všechny tři nalezneme na vlajkách a státních symbolech zemí. Karetu si do znaku vetkly ostrovy Antigua a Barbados, slona Thajsko a varana Indonésie. A všechny tři se řadí mezi ohrožené a vymírající druhy, které ve svých „domácích“ zemích nepobírají žádnou formou státní ochrany. Oč lépe se daří zvířatům, jako je holub Wellsův nebo panda, které si Grenada nebo Čína pečlivě střeží.

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist