https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-prida-zahrade-tri-miliony-za-vydani-sousedske-permanentky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha přidá zahradě tři miliony za vydání sousedské permanentky

13.4.2016 12:30 | PRAHA (ČTK)
Venkovní expozice botanické zahrady byly v roce 2011 sloučeny a oploceny. To se týkalo i plochy lesoparku, která byla do té doby volně přístupná
Venkovní expozice botanické zahrady byly v roce 2011 sloučeny a oploceny. To se týkalo i plochy lesoparku, která byla do té doby volně přístupná
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lenka Steffanová
Pražská botanická zahrada v Troji dostane v příštím roce od města o tři miliony korun navíc. Ty mají sloužit jako kompenzace za ztráty na vstupném za vydávání tzv. sousedských permanentek. ČTK to zjistila z usnesení pražských radních. Zahrada permanentky zdarma vydává kvůli oplocení části areálu, do kterého měli dříve obyvatelé Prahy 8 z přilehlého okolí volný vstup.
 

"Rada bere na vědomí, že bude nezbytné navýšit příspěvkové organizaci Botanická zahrada neinvestiční příspěvek v roce 2017 v souvislosti se zavedením sousedské permanentky," píše se v dokumentu.

Venkovní expozice botanické zahrady byly v roce 2011 sloučeny a oploceny. To se týkalo i plochy lesoparku, která byla do té doby volně přístupná a kterou využívali obyvatelé Prahy 8 k venčení psů a trávení volného času. Proti oplocení lidé protestovali, a město proto zavedlo sousedskou permanentku. Na tu mají nárok pouze lidé s trvalým bydlištěm v městem vymezené lokalitě.

V roce 2015 bylo vydáno celkem 7455 sousedských permanentek. Cena běžné celoroční permanentky do venkovních expozic je 300 korun pro seniory, 600 korun pro dospělého a 900 korun pro rodinu. "Celkově se tak jedná o částku ve výši cca tři miliony Kč, o kterou zahrada přišla na tržbách z prodeje vstupenek," píše se v materiálu. Navíc musela v období jejich výdeje, od 1. dubna do 31. května, posílit personál na pokladnách.

Radní rovněž schválili seznam ulic, které se nacházejí v těsné blízkosti a jejichž obyvatelé budou mít nárok na permanentní vstupenku.

Zahradu v Troji, která je příspěvkovou organizací Prahy, ročně navštíví 300 000 návštěvníků. Podle schváleného rozpočtu letos za provoz zaplatí skoro 74 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist