https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/selmy-pomahaji-selmam-jak-americti-vlci-zachranuji-rysy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřŠelmy pomáhají šelmám: američtí vlci zachraňují rysy

1.9.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Rys kanadský je v ohrožení - ale vlci mu pomáhají v návratu...
Rys kanadský je v ohrožení - ale vlci mu pomáhají v návratu...
Milovníci přírody se radují, populace vlků na západě USA se v posledních letech utěšeně rozrůstají. A nyní se ukazuje, že tento trend má pozitivní vliv i na různé další složky ekosystému a záchranu ohrožených druhů.
 

Vědci z Oregonské státní univerzity v nové studii dochází k závěru, že vlci zásadním způsobem pomáhají – a v budoucnu budou pomáhat – populacím rysa kanadského. Jeho úbytek je dáván do souvislosti s poklesem důležité složky jeho potravy: zajíce měnivého. A proč mizí zajíc? Protože ho likvidují kojoti, kteří jsou přemnožení dílem právě kvůli absenci vlků.

Jinými slovy návrat vlků pomáhá vrátit dřívější rovnováhu, v níž měl každý druh své pevné místo.

"Narůst počtu predátorů jako jsou kojoti je opravdu vážný problém. Jejich populace jsou nyní mnohem početnější, než bývaly za dob, když byli vlci běžní," uvádí profesor William Ripple, jeden z autorů studie. "Vlci dříve kojoty zabíjeli a také narušovali jejich potravní zvyky tím, co nazýváme ekologií strachu. Kojoti mají velmi široké spektrum potenciální potravy, ale králíky a zajíce mají prostě nejraději," konstatuje. Kromě "přetlačování" v ekosystému je podle něj možné, že kojoti navíc přímo rysy zabíjejí.

Kde je vlk, tam je dobře

To vše vedlo k tomu, že rys kanadský je v USA v posledních desítkách let na strmém ústupu a v roce 2000 byl zařazen na seznam ohrožených zvířat. Kromě zmíněného úbytku potravy se na tom může dle vědců podílet i tlak lidí na jeho přirozené prostředí a dokonce možná i klimatická změna, která mění poměry v jeho dosavadních biotopech.

Řada vědeckých studií v posledních letech ukázala, že návrat vlků a dalších velkých predátorů má velmi blahodárný vliv na celkové "zdraví" ekosystému. Mimo jiné například vlci pomáhají regulovat populace zvířat jako jsou losi. Zlepšení ekologické rovnováhy se dokonce dá pozorovat i na obnově lesů či systémů podél řek.

Naopak ústup vlků a dalších velkých predátorů s sebou obvykle nese prudký nárůst počtů menších predátorů, což má často dalekosáhlé důsledky. Přibylo například kojotích útoků na hospodářská zvířata, zejména ovce.

"Například v Yellowstonském národním parku obnova vlčích populací velmi rychle zredukovala počty kojotů na polovinu," říká Ripple. Výsledky pozorování zároveň potvrzují, že obnova se týká také "návratu" zajíce měnivého.

Doplňkové video (v angličtině):


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist