https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skokani-lesni-vydrzi-extremni-mraz-stovky-dnu-musi-to-ale-natrenovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skokani lesní vydrží extrémní mráz stovky dnů. Musí to ale natrénovat

28.7.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Skokani se vysušení svých buněk vyhnou tím, že je obalí glukózou, vědci tento proces označují jako kryoprotekci. Běžní skokani lesní vydrží mrazy -7,2 °C po dobu několika týdnů. Larson však v laboratorních podmínkách ověřil, že aljašští skokani lesní bez problémů vydrží při -18 °C i 218 dnů.
Skokani se vysušení svých buněk vyhnou tím, že je obalí glukózou, vědci tento proces označují jako kryoprotekci. Běžní skokani lesní vydrží mrazy -7,2 °C po dobu několika týdnů. Larson však v laboratorních podmínkách ověřil, že aljašští skokani lesní bez problémů vydrží při -18 °C i 218 dnů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Uwe Anders
Život na Aljašce není pro každého. Zima tu je velmi chladná a podzimní noci jsou často mrazivé. Místním skokanům lesním to nijak nevadí. I když pro ně podzimní mrazy znamenají, že musí na noc zamrznout a ráno se opět rozmrazit. Je to pro ně důležitá každonoční příprava na tuhou zimu.
 

„Na Aljašce stráví běžný skokan lesní víc času zamrzáním a rozmrzáním, než jak často se to stane steaku ve vašem mrazáku,“ říká mladý doktorand na University of Alaska Fairbanks Don Larson. „Jenomže na rozdíl od steaku na jaře skokan rozmrzne a má se čile k světu.“ Co se týče zamrzání a rozmrzání, jsou skokani lesní mezi živočichy těžko překonatelnými rekordmany.

Skokani lesní přezimují zahrabaní v zemi, pod vrstvou hrabanky a listí. Po dobu víc jak šesti měsíců je čeká mráz minimálně -20 °C. Don Larson spolu s Brianem Barnesem z Institutu arktické biologie se pokusili zjistit, jak dlouho a jak velký chlad skokani lesní dokáží ve svém přirozením prostředí přečkat.

„Když vezmete zmrazenou ovocnou tříšť a vysajete z ní všechnu šťávu, zůstane vám jen mokrý sníh. Přesně to se děje s buňkami, když mrznou,“ popisuje Larson. „Mráz vytahuje z buněk vodu, buňky se vysušují a odumírají.“

Tomu se ale některá zvířata umí bránit. Skokani se vysušení svých buněk vyhnou tím, že je obalí glukózou, vědci tento proces označují jako kryoprotekci. Běžní skokani lesní vydrží mrazy -7,2 °C po dobu několika týdnů. Larson však v laboratorních podmínkách ověřil, že aljašští skokani lesní bez problémů vydrží při -18 °C i 218 dnů.

Klíč je v tom, že na dlouhou zimu „trénují“ celý podzim. Časté noční mrazy během podzimu nutí skokany lesní na noc zamrznout a ráno pomalu rozmrznout. „To vede k tomu, že se jim v těle nahromadí dostatečná zásoba glukózy,“ vysvětluje Larson. Teplo je přitom jen několik hodin a žáby nestačí glukózu odbourat. Další noční mrazík však vede k produkci další glukózy. Časem se jí v těle nahromadí tolik, že skokan má naprosto bezpečnou ochranu proti poškození mrazem.

Larson upozorňuje, že aljašská populace skokanů lesních není jen zajímavá přírodní kuriozita. Schopnost skokanů nenechat se zničit mrazem by se mohla hodit například pro transplantace lidských orgánů, respektive pro prodloužení doby, kdy takový orgán putuje ke svému novému příjemci.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist