https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smutny-osud-poslednich-americkych-mustangu-jatka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smutný osud posledních amerických mustangů: jatka

29.12.2015 03:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Koně jsou sháněni do stád s pomocí vrtulníků, bez ohledu na jejich věk nebo kondici. Tyto letecké hony mají jen málo společného s nějakým citlivým odchytem ohrožených zvířat. Kusy, které padnou nebo si zlomí nohu, je totiž možné ihned prodat masnému průmyslu.
Koně jsou sháněni do stád s pomocí vrtulníků, bez ohledu na jejich věk nebo kondici. Tyto letecké hony mají jen málo společného s nějakým citlivým odchytem ohrožených zvířat. Kusy, které padnou nebo si zlomí nohu, je totiž možné ihned prodat masnému průmyslu.
Na širých pláních amerického středozápadu se každým dnem odehrává příběh, kterému nejspíš bude chybět šťastný konec. Mustangové, přímí potomci koňů, na kterých přijeli první Španělé, v jejichž sedlech proháněli stáda bizonů Indiáni a přistěhovalci kolonizovali Divoký západ, mizí ze světa. Z příčin ztráty tohoto ikonického zvířete přitom mrazí. Mustangové se prostě stali nadbytečnými a ve Státech už jsou dobří vlastně jen jako zdroj jatečního masa.
 

Španělské slovo „mustengo“ značí zatoulaného koně, hříbě vyrůstající v osamění a sžité s divokou přírodou. Jak ví každý, kdo četl nějakou indiánku od Karla Maye, mustangové jsou rychlí a mají neskutečnou výdrž. Na hřbetech těchto koňů byl dobýván celý americký středozápad, nechyběli v žádné objevitelské expedici, byli páteří jízdní kavalérie. Mustangové, to je prostě pořádná porce historie USA, stejně jako stavba východo-západní železnice nebo výrobky firmy Smith&Wesson. Lidé si na divoké mustangy znovu vzpomněli, když už Západ dávno nebyl divoký a poslední Indiáni byli dávno přesídleni do rezervací. Bylo to za první světové války, kdy polovina ze dvou milionů divoce se pasoucích koní-mustangů byla naverbována k vojenskému trénu.


Přečtěte si článek

Dostihy v USA: Závodí i koně až po uši nadopovaní léky proti bolesti


Na evropských bojištích pak tažnou sílu i vojenským spojkám rychlost propůjčující koně umírali spolu s pěšáky. Domů se jich moc nevrátilo. Jisté je, že za jejich prokázané služby se jim lidé zrovna nepoděkovali. Už tehdy totiž pod taktovkou konzervárenských gigantů začalo s vybíjení koní ve velkém. „Zabíjeli je pro maso do psích konzerv, jako příkrm pro kuřata z drůbežáren, nebo jen tak ze sportu,“ vzpomínal J. Frank Dobie, folklorista a westernový spisovatel. Na začátku 70. let žilo volně už jen 17 000 jedinců.

Mustangové v Nevadě.
Mustangové v Nevadě.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Bureau of Land Management / Wikimedia Commons

V roce 1971 přijal Kongres Zákon o ochraně volně žijících koní a oslů, ale osud mizejících kopytníků to už nezměnilo. Stali se víceméně trpěnými a neochotně tolerovanými zvířaty, které jsou farmářům dobré jen k tomu, aby na ně mohli pobírat pastevní dotace. Záleží však hlavně na jejich libovůli, jestli je na svých pozemcích strpí. V honu za penězi vidí hlavní příčinu současné zkázy mustangů i spisovatelka Laura Morettiová. „Příroda je rozparcelována pro nejrůznější zpoplatněné využití. Lovná zvěř je zde ponechána, protože je možné ji zpeněžit loveckými licencemi. Rančeři získávají od státu 1,35 $ měsíčně za každý kus dobytka, který vypásá pláně. Na koně ale stát takhle nepřispívá. A proto se stávají nadbytečnými.“

Následná zažitá praxe pak dohání Rhonu Melskyovou, provozovatelku Záchranného ranče pro divoké koně v arizonském Gilbert k zoufalství. Koně jsou totiž sháněni do stád s pomocí vrtulníků, bez ohledu na jejich věk nebo kondici. Tyto letecké hony mají jen málo společného s nějakým citlivým odchytem ohrožených zvířat. Kusy, které padnou nebo si zlomí nohu, je totiž možné ihned prodat masnému průmyslu. A tak se „nehody“ jen množí. „Není nic neobvyklého, že se dozvíte, že během odchytu se zranily dva kusy ze stáda, ale už o dva dny později se mluví o šestnácti uhynulých kusech,“ říká Melskyová. A co je s mustangy dál? Poté, co jsou uzavřeni do ohrady, začíná jejich „přesídlení“.

Rančeři nemají povinnost zkoumat, jaké zázemí nabídne mustangům kupující. A je veřejným tajemstvím, že zvířata přeprodaná přes další článek končí na kanadských a mexických jatkách. „Kupující se za to nestydí, nedělají nic nelegálního,“ říká Melskyová. „Ano, je to nemorální, ale ne protizákonné.“

Podobná situace panuje na veřejných aukcích, jak dále popisuje Melskyová: „Vidíte na nich stále ty stejné kupující, kteří přijedou s dvoupatrovým návěsem a zkupují mustangy po tuctech. To, že je pro ně důležitější jejich váha než kondice, mluví asi za vše.“ Melskyové se dále protiví, že když začnou na druhém konci světa, v Číně, utrácet pouliční psi kvůli vzteklině, svět se morálně pobuřuje. Nad vybíjením posledních stád mustangů pod dozorem americké vlády však panuje ticho.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jana Hrdličková

29.12.2015 15:31
Zrůdnost,nic jiného.
Odpovědět
MH

Martin Hájek

4.1.2016 23:40 Reaguje na Jana Hrdličková
A není to náhodou o likvidaci nepůvodního zavlečeného druhu? Co je na tom špatného?
Odpovědět
MH

Martin Hájek

4.1.2016 23:41 Reaguje na Jana Hrdličková
A není to náhodou o likvidaci nepůvodního zavlečeného druhu? Co je na tom špatného?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

30.12.2015 13:57
já si myslím, že informace je dost zkreslená.připadá mi to stejné jako když vegani informujou o chovech hospodářských zvířat.taky jen samé negativa.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist