https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-ani-napoctvrte-nedokoncila-jednani-o-klimaticke-dohode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna ani napočtvrté nedokončila jednání o klimatické dohodě

2.3.2017 15:00 | PRAHA (ČTK)
Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého.
Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Sněmovna ani na čtvrtý pokus nedokončila úvodní kolo schvalování pařížské klimatické dohody, která je namířena proti globálnímu oteplování. Dnešní dvouhodinové projednávání neotupilo spory mezi zastánci dohody a jejími kritiky zejména z ODS. Předmětem sporu byla mimo jiné závaznost a důsledky dohody, která signatáře zavazuje ke snižování emisí skleníkových plynů.
 

Poslanci se přeli rovněž o to, zda růst teploty v posledních letech opravdu je globálním oteplováním a zda je způsoben emisemi skleníkových plynů. Podle Jana Klána z KSČM za globální oteplování může globální kapitalismus. "Buď budeme mít živou planetu, anebo kapitalismus, který rozděluje svět na bohatý sever a chudý jih," řekl. Označil se za "alterglobalistu", který hledá alternativy kapitalismu. Zmínil i úvahy o těžbě surovin na Měsíci.

Marek Benda z ODS zapochyboval, zda globální oteplování nastalo. Podle něj za ním stojí "globalizace environmentalistů" a je propagováno "světovými alarmisty" podobně jako minulosti názor, že ve světě kolem roku 2000 dojde ropa. Proti tomu se postavil Václav Zemek (ČSSD), podle něhož globální oteplování prokázala široká platforma vědců, "ačkoli je tady pár odmítačů typu jednoho z našich bývalých prezidentů". "Ani Václav Klaus nemůže popřít, že se teploty v posledních letech zvyšují," přidal se ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Dohoda, kterou podepsali předloni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí, nabyla platnosti bez ohledu na postoj Česka začátkem loňského listopadu. Podařilo se dosáhnout toho, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa. Oponenti zpochybňovali, zda dohodu budou naplňovat Čína a Indie. Připomínali také, že souhlas s dohodou možná odvolají Spojené státy s ohledem na postoje prezidenta Donalda Trumpa. Dohoda by pak prý platila v podstatě jen pro Evropu.

Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997.

¨
reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

2.3.2017 18:26
Ještěže ji za nás schválil Evropský parlament. U nás se toho asi nikdy nedočkáme.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

3.3.2017 11:24 Reaguje na Katka Linke
Z Vašeho smutku, mám radost, protože čím víc Vaší skepse, tím bude lépe.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

3.3.2017 11:21
Teploty na planetě Zemi se mění co planeta existuje, na to nepotřebujeme usnesení nikoho, ani vědců. Škoda, že nám ti vědci ještě nedokázali, čím je to oteplování způsobené, místo toho, aby zkoumali, tak se dali na politiku, aby nepřišli o peníze na "zkoumání x nezkoumání" v těsném závěsu mají lobisty, kteří na tom rejžují ve svém byznysu. Je to jako za socíku, když o směřování ekonomiky rozhodovali hutníci a horníci a tak nám v Evropě nyní do ekonomiky výrazně hovoří výrobci napojeni na "obnovitelné zdroje energií" a zmanipulovaní vědci a nadšení politici, kteří chtějí páchat dobro ať to stojí co to stojí.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.3.2017 16:08 Reaguje na Vladimír Hošek
Ale vědci podali přesvědčivé důkazy, že globální oteplování je způsobeno hlavně navyšováním CO2 v atmosféře kvůli spalování fosilních paliv. Je ale opravdu zoufalé, jak byl problém vysoce potřebné ochrany klimatu uchopen. Bohužel, toto se nerado rozebírá.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

3.3.2017 11:53
Jsem rád, že řadu politiků ještě neopustil zdravý rozum a nechce vyhazovat peníze občanů oknem.
Ostatně i podle toho budu volit...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist