https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cesku-se-zabydluje-husice-nilska-vyvadi-mladata-na-prerovsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Česku se zabydluje husice nilská, vyvádí mláďata na Přerovsku

17.10.2016 08:01 | OLOMOUC (ČTK)
Husice nilská se úspěšně aklimatizovala již v minulém století v Anglii a v Nizozemsku, odkud se nyní šíří i do střední Evropy
Husice nilská se úspěšně aklimatizovala již v minulém století v Anglii a v Nizozemsku, odkud se nyní šíří i do střední Evropy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Šafránek / MOS
V České republice se zabydluje husice nilská, která byla donedávna v tuzemsku považována za velmi vzácného zatoulance z Afriky. V posledních letech se ale s nimi setkáváme ve volné přírodě stále častěji, dokonce i s mláďaty, řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Husicím nilským se daří na Přerovsku.
 

Hnízdily na Hradeckém rybníku v Tovačově, první mláďata měla v roce 2013. "V následujícím roce vyvedl tovačovský pár šest mláďat, ale od roku 2015 se přemístil na štěrkovnu u Krčmaně, kde vyvedl devět mláďat. V letošním roce opět zahnízdil asi stejný pár u Krčmaně a nyní se stará o devět mláďat. V sousední obci Majetín letos zahnízdil další pár husic a mají čtyři mláďata," uvedl Šafránek.

V České republice byla husice nilská poprvé zpozorována na jižní Moravě v roce 1995, poté se objevila ve středních Čechách (1999), následoval výskyt ve východních Čechách (2002) a zároveň i na střední Moravě (2002). "Nejdříve šlo o ojedinělé výskyty jednotlivých ptáků, ale později o celé páry a v roce 2010 bylo poprvé u nás zjištěno i úspěšné hnízdění v severních Čechách na rybníce Kamenný v Chomutově," přiblížil Šafránek.

V roce 2011 zaznamenali ornitologové dokonce tři úspěšná hnízdění tohoto exotického druhu v Ústeckém kraji, opět v Chomutově a další v Duchcově a v Počeradech. Husice nilská se úspěšně aklimatizovala již v minulém století v Anglii a v Nizozemsku, odkud se nyní šíří i do střední Evropy. Jedná se o nepůvodní druh, který podle odborníků do místní fauny nepatří. Podle Šafránka se ale asi těžko zabrání jeho dalšímu šíření.

"Každopádně jde o velmi pěkné ptáky. Pokud stojí na břehu, tak nejde přehlédnout jejich dlouhé růžovofialové nohy. Husice nilská je o trochu menší než husa velká. V letu má výrazné bílé plochy v křídlech. Je šedohnědá s tmavě hnědou skvrnou kolem oka a má zelenou pásku v křídle. Samec i samice jsou stejně zbarveni," uzavřel Šafránek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist