https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-se-v-domech-topeni-v-kotlech-nekontrolovalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze se v domech topení v kotlech nekontrolovalo

1.7.2017 01:58 | PRAHA (ČTK)
Plošné kontroly kotlů se v Praze neprovádějí, vyplývá z ankety ČTK mezi městskými částmi. Oslovené části města většinou uvedly, že uvnitř obydlí se kontrola neprováděla prakticky vůbec.  Ilustrační foto.
Plošné kontroly kotlů se v Praze neprovádějí, vyplývá z ankety ČTK mezi městskými částmi. Oslovené části města většinou uvedly, že uvnitř obydlí se kontrola neprováděla prakticky vůbec. Ilustrační foto.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Plošné kontroly kotlů se v Praze neprovádějí, vyplývá z ankety ČTK mezi městskými částmi. Oslovené části města většinou uvedly, že uvnitř obydlí se kontrola neprováděla prakticky vůbec. Například v Praze 6 lidé podněty dávali, v době kontroly ale již komíny nekouřily.
 

"Většina podnětů byla podána prostřednictvím občanů, kteří i pod vlivem médií začali hlásit kouřící komíny. Podněty byly především telefonické, mnohdy i anonymní," sdělil ČTK za Prahu 6 David Polák z kanceláře městské části. Šlo hlavně o první tři měsíce letošního roku, dodal.

Pokuty Praha 6 nedala. "Ke zvýšené kouřivosti dochází při zatápění v kotli na pevná paliva po dobu, než dojde k zahřátí systému na provozní teplotu. Takže v době zatápění kouř byl viditelný, ale při kontrolách během dne již ne," uvedl Polák. Podle něj má městská část vytipované lokality, které bude s příchodem topné sezóny více sledovat.

V dalších městských částech občané tak aktivní nebyli. Mluvčí Prahy 14 Veronika Berná uvedla, že kontrola v rodinném domě, v bytě nebo na chatě je možná pouze při opakovaném důvodném podezření. "K takové situaci dosud nedošlo, městská část v tomto ohledu neeviduje ani žádné podněty či stížnosti ze strany obyvatel," dodala.

V Praze 5 byly stížnosti kvůli nevhodnému palivu nebo tmavému kouři ojedinělé. "V městské části z hlediska vytápění převládají plynové kotle, tepelná čerpadla a elektrokotle. Kotle na tuhá paliva se příliš nevyskytují," řekl ČTK mluvčí Jakub Večerka.

"Žádné kontroly v domech jsme zatím nedělali. Provádíme nadále kontroly zvenčí, pokud se nám zdá, že není všechno v pořádku, předvoláváme vlastníky nemovitosti k podání vysvětlení, což je v deseti až 15 případech ročně," řekl ČTK mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Novela zákona o ochraně ovzduší, podle které mohou úředníci vstupovat do domů a kontrolovat komíny, plní podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) preventivní funkci. Až na výjimky stačí poslat písemné upozornění, že by lidé mohli mít problém, následně přijmou nápravu.

Obecní úřady nejdříve takové domácnosti písemně upozorňují a dávají jim lhůtu k nápravě. Pokud se stížnost do roka opakuje, je kontrolor oprávněn vstoupit do bytu a zkontrolovat dodržování povinností. Vlastník nebo uživatel bytu ho musí pustit ke zdroji a k palivům. Pokud kontrola zjistí pochybení, hrozí viníkovi pokuta až 50.000 korun.

drh jw


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist