https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volne-chovane-slepice-z-kalifornie-jsou-promorene-parazity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volně chované slepice z Kalifornie jsou promořené parazity

15.1.2016 02:49 | PRAHA (Ekolist.cz)
Blechy kuří zaznamenané na slepici chované ve volném výběhu.
Blechy kuří zaznamenané na slepici chované ve volném výběhu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Amy Murillo / Eurekalert
Slepice, které se mohou volně vydat za hranice kurníku, žijí možná spokojenějším životem, než ty v drůbežárnách. Jenže i svobodné procházky vysokou trávou za plotem mají svou cenu. Kalifornští výzkumníci nyní publikovali studii o tom, jak se liší skladba parazitů venkovské a „průmyslově chované“ drůbeže.
 

Závěry vědců z Kalifornské univerzity v Riverside uveřejněné v žurnálu Medical Entomology v zásadě nejsou až tak překvapivé. Dle očekávání vede kontakt slepic s „divokou přírodou“ k mnohem pestřejší sestavě parazitů, vně na těle i uvnitř zažívacího traktu toulavých slepic. Alespoň v porovnání se sterilními podmínkami velkochovů drůbeže.

Amy C. Murillová a Bradley A. Mullens se rozhodli pročesat peří a probádat trus stovky slepic, které byly chovány na jihokalifornských dvorcích a farmách. Zkoumané slepice pocházely z dvacítky různých domácích hejn a důkladnému průzkumu se nevyhnuly ani jejich kurníky. A výsledek? Ektoparaziti byli zaznamenáni u 80 % jedinců, přičemž nejčastějšími obyvateli slepičího opeření byli zástupci řádu Phthiraptera, tedy vši.

V peří venku chované drůbeže se podařilo nalézt až šest různých druhů vší a u některých slepic šel počet zaznamenaných vší do stovek. Nepříjemným a nechtěným společníkem sledovaných slepic byly i blechy kuří (Echidnophaga gallinacea). Sice se vyskytovaly jen u pětiny sledovaných kusů, ale stupeň promoření peří blechami byl velmi vážný.

Jak výsledky komentuje Murillová, „majitelé slepic, na kterých jsme prováděli průzkum, byli sami překvapeni, kolik parazitů v peří nacházíme. Téměř nikdo z nich přitom nebyl nějak proškolen ve veterinární prevenci proti parazitům.“

Dále pak z obtížných a obtěžujících roztočů nesměli chybět čmelíci, z nichž nejhojnější byl čmelíkovec ptačí. Výzkumníci objevili i „vzácnější“ druhy, jako například lupovku kuří nebo v Americe dosud méně rozšířeného čmelíka kuřího. Ptáci z komerčních chovů byli náchylní vůči těm samým ekto i endoparazitům, ale hostili jich o poznání méně.

Méně zjevnou výhodou klecových chovů totiž je, že zde slepice nemají takový kontakt s pevnou zemí či substrátem, ve které se mohou uchytit a růst jednotlivá vývojová stadia roztočů a blech. V holých a vyprázdněných klecích nenaleznou úkryt ani klíšťata, která bez problémů dokážou po určitý čas vegetovat i v kurnících bez slepic.

Murillová a Mullens nepřináší svou studií nějaký jednoznačný verdikt v prospěch či neprospěch klecových chovů, ostatně to nebylo předmětem jejich výzkumu. Jen upozorňují na fakt, že onen tolik propagovaný obrázek komfortního života po dvorku volně se pohybujících slepic s sebou nese potřebu chránit ptáky před parazity. Protože větší svobodou přichází více obtížných, kousajících, štípajících a krev sajících parazitů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.1.2016 01:05
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist