https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyvar-z-tygra-a-126-kilogramu-slonoviny-ceskym-celnikum-a-inspektorum-se-podarilo-rozbit-dva-paseracke-gangy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vývar z tygra a 126 kilogramů slonoviny – českým celníkům a inspektorům se podařilo rozbít dva pašerácké gangy

30.5.2016 16:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
V lahvi od mléka je vývar z tygra. Zatímco poznat slonovinu není nijak těžké, na určení původu vývaru je zapotřebí drahá analýza DNA.
V lahvi od mléka je vývar z tygra. Zatímco poznat slonovinu není nijak těžké, na určení původu vývaru je zapotřebí drahá analýza DNA.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Kriminalita spojená s nelegálním obchodem s těly divokých zvířat chráněných podle mezinárodní úmluvy je velmi výnosná. Kilogram nosorožčího rohu se na černém trhu prodává za víc jak 60 tisíc dolarů, produkty z tygrů za 3 tisíce dolarů. Česká republika se stala tranzitní zemí mezi Afrikou a Asií, kam produkty z divokých zvířat kvůli oblibě tradiční asijské medicíny typicky putují. Českých celníkům se ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí podařilo rozkrýt, jak nelegální obchod na našem území probíhá a rozbít jeden vietnamský a jeden český gang.
 

Na dnešní tiskové konferenci Celní správa ČR a Česká inspekce životního prostředí informovaly o výsledcích tří vyšetřovacích operací. Operace Kostka, která trvala více jak dva roky, se zaměřila na vietnamské organizátory nelegálního obchodu s tygřími kostmi. Tygři jsou podle mezinárodní úmluvy na ochranu volně žijících zvířat a rostlin CITES chráněni. V Česku žijící Vietnamci u nás nakupovali tygry, z nichž pak vyráběli produkty pro tradiční asijskou medicínu, mimo jiné i vývary.

Na konci března tohoto roku provedla Celní správa zátah, při kterém zadržela dvě osoby a řadu drápů, zubů a celé kusy těl různých chráněných zvířat, včetně tygrů a lvů.

V souvislosti s operací Kostka probíhala od ledna do března i operace Tygří oko, která se zaměřila na kontroly zavazadel na Letišti Václava Havla. „Zaměřili jsme se na linky Praha – Vietnam – Praha. Zrentgenovali jsme skoro 7400, u 2300 jsme provedli fyzickou kontrolu obsahu a ve 44 případech jsme zadrželi věc, která spadá pod ochranu CITES,“ říká ředitel odboru pátrání Celní správy Aleš Hrubý. Podle zjištění Celní správy pašeráci rychle zareagovali na zvýšené kontroly a odklonili své cesty přes letiště ve Vídni či Frankfurtu nad Mohanem.

Česká inspekce životního prostředí s Celní správou mimo jiné spolupracuje na určování, zda je daná věc chráněná podle CITES. Na snímku z dnešní tiskové konference Alena Schillerová, náměstkyně ministra vnitra, Aleš Hrubý, ředitel odboru pátrání Celní správy, Erik Geuss, ředitel ČIŽP, Pavla Říhová, ČIŽP.
Česká inspekce životního prostředí s Celní správou mimo jiné spolupracuje na určování, zda je daná věc chráněná podle CITES. Na snímku z dnešní tiskové konference Alena Schillerová, náměstkyně ministra vnitra, Aleš Hrubý, ředitel odboru pátrání Celní správy, Erik Geuss, ředitel ČIŽP, Pavla Říhová, ČIŽP.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
„Při těchto kontrolách se našel výluh z tygra, masti z medvědí žluči či přívěsek z velmi vzácného levharta mandžuského,“ říká Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí, která má na starosti CITES.

Třetí, na předchozích nezávislou, operací byl Ebur. Akce začala loni v dubnu, kdy si celníci, kteří mají na starost internetovou kriminalitu, na českém aukčním portálu všimli nabídky na prodej starožitností ze slonoviny. Z následného vyšetřování pak vyplynulo, že nejde o starožitnosti, ale kly slonů afrických, které byly získány nelegálně. V dubnu letošního roku provedli celníci domovní prohlídky a zadrželo pět Čechů. Při akci bylo zabaveno 126 kilogramů surové slonoviny i hotové výrobky v hodnotě asi šesti milionů korun. „Jedná se o rekordní jednorázové zabavení slonoviny u nás,“ říká Pavla Říhová.

Podle Říhové patří Česko mezi čtyři země s nejvyvinutějším nelegálním obchodem se slonovinou. Důsledkem poptávky po slonovině, nosorožčích rozích či produktech z tygrů je jejich úbytek ve volné přírodě. „Počet tygrů ve volné přírodě se odhaduje na tři tisíce kusů. Každých patnáct minut je upytlačen jeden slon. Tlak je veliký a hrozí, že časem tato zvířata prostě nebudou,“ říká Pavla Říhová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

31.5.2016 09:57
Docela by mne zajímalo, jak se pozná výluh z tygra od výluhu z hovězího...
snad jen podle cedulky...
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

31.5.2016 12:30 Reaguje na Karel Padevet
Pavla Říhová zmiňovala, že se to zjišťuje pomocí genetické analýzy.
Odpovědět
LB

Lukas B.

31.5.2016 13:18 Reaguje na Martin Mach Ondřej
vařením se ty bílkoviny poněkud zdentaurují.
mimochodem, zachytil jsem tuhle informaci o čínských množírnách tygrů (stejně tak jako profláklé množírny medvědů chovaných na žluč), že prý většina tygřích produktů na trhu jsou z umělých chovů. ale samozřejmě když nějaký snobík co si hraje na hemingwaye trefí tygra (třeba i legálně či pololegálně) a nechá si jej přivézt v mrazáku, logicky potom vycpávač přeprodá odpad neboli měkké tkáně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist