https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-eu-se-shodly-jak-snizovat-emise-v-sektorech-bez-povolenek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země EU se shodly, jak snižovat emise v sektorech bez povolenek

13.10.2017 14:42 | LUCEMBURK (ČTK)
Pro Českou republiku bude platit, že by do roku 2030 měla snížit emise o 14 procent proti úrovni roku 2005. Například Německo by mělo tyto emise snížit o 38 procent. Ilustrační snímek.
Pro Českou republiku bude platit, že by do roku 2030 měla snížit emise o 14 procent proti úrovni roku 2005. Například Německo by mělo tyto emise snížit o 38 procent. Ilustrační snímek.
Členské země Evropské unie se shodly na tom, jak si mezi sebou rozdělí snižování emisí skleníkových plynů v oblastech, které nejsou kryty systémem obchodování s emisními povolenkami (ETS). Na okraj dnešního jednání ministrů životního prostředí EU to oznámilo estonské předsednictví unie.
 

Věc umožní unii jako celku dosáhnout cíle snížit do roku 2030 veškeré emise o 40 procent ve srovnání s hodnotami roku 1990, a tedy dodržet závazky plynoucí z pařížské dohody o ochraně klimatu. Týká se to snižování emisí v dopravě s výjimkou letecké, dále ve stavebnictví, v zemědělství (kromě emisí CO2), nakládání s odpady či využívání půdy.

Systém povolenek ETS se používá v odvětvích jako je energetika či velké průmyslové podniky.

Pro Českou republiku bude platit, že by do roku 2030 měla snížit emise o 14 procent proti úrovni roku 2005. Například Německo by mělo tyto emise snížit o 38 procent, cíle jsou stanoveny s ohledem na výši hrubého domácího produktu na hlavu.

"Naše budovy, doprava, kterou používáme každé ráno, a odpady, které vyprodukujeme, to vše má skutečný dopad na životní prostředí. Z těchto sektorů pochází v Evropské unii 60 procent emisí. Je třeba konat," uvedl v tiskové zprávě ministr životního prostředí předsednického Estonska Siim Kiisler.

Státy mají zajistit, že dodrží trvalé snižování emisí v celém období. Začátek pomyslné křivky je stanoven na rok 2020 a bude založen na průměru emisních hodnot mezi roky 2016 a 2018. V roce 2020 by to měla být nejnovější dostupná sada vstupních údajů. V systému je zabudována rezerva pro chudší členské země.

O konečné podobě mechanismu nyní budou členské země vyjednávat s Evropským parlamentem, který svou vlastní pozici k návrhu Evropské komise z loňského roku přijal letos v červnu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jakub Dospiva
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist