https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/45-dni-do-akce-miliony-dobrovolniku-ve-134-zemich-vycisti-svet-za-24-hodin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

15. září se bude uklízet všude. Miliony dobrovolníků ve 134 zemích uklidí svět

2.8.2018 13:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Během Celosvětového úklidového dne se milióny lidí ve 134 zemích postaví proti globálnímu problému s odpady. / Ilustrační foto
Během Celosvětového úklidového dne se milióny lidí ve 134 zemích postaví proti globálnímu problému s odpady. / Ilustrační foto
15. září 2018 se miliony lidí ve 134 zemích postaví globálnímu problému s odpady a uklidí silnice, parky, pláže, lesy a řeky. Tisíce komunit od Nového Zélandu po Havaj se zapojí do celosvětového úklidového dne. Přidat se můžete i vy, láká Ukliďme Česko.
 

"Cílem celosvětového úklidového dne není jen samotné uklízení," říká Heidi Solbaová, jedna z lídrů hnutí Let´s Do It, které globální úklid iniciovalo. Podle ní má dojít i k posunu směrem k lepšímu nakládání s odpady. "A co je nejdůležitější, chceme se zbavit narůstajících problémů s odpady natrvalo tím, že podpoříme a spojíme novou generaci vůdců místních komunit, aby společně našli nová řešení odpadových problémů," věří Solbaová.

Hnutí Let´s Do It (Pojďme na to!) se zrodilo v Estonsku v roce 2008. Tehdy 50 000 lidí vyčistilo celou zemi během pouhých pěti hodin. Od té doby se akční model - jedna země za jeden den - rozšířil po celém světě. K dnešnímu dni se přes 100 zemí a 20 milionů lidí připojilo k úsilí o uklizení nelegálního odpadu ve svém okolí. U nás se pátým rokem konají (tradičně v dubnovém jarním termínu) pod hlavičkou spolku Ukliďme Česko. Jen letos na jaře se úklidových akcí zúčastnilo 113 000 českých dobrovolníků. V rámci organizace Celosvětového úklidového dne se hnutí spojilo s další dobrovolnickou organizací Trash Hero.

Do Celosvětového úklidového dne se může zapojit úplně každý. O jednotlivců přes skupiny, instituce, školy, firmy, spolky až po města a obce. Na stránce svetovyuklid.cz je podrobný návod, jak se zapojit, stát se dobrovolníkem, organizovat úklid či například akci mediálně podpořit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist