https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-cesi-plati-za-plyn-zbytecne-moc-v-prumeru-by-mohli-kazdy-rok-usetrit-4-644-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Češi platí za plyn zbytečně moc. V průměru by mohli každý rok ušetřit 4 644 Kč

5.9.2017 10:06 (UŠETŘENO.CZ)
Zdroj | UŠETŘENO.CZ
Mnoho domácností platí za spotřebovaný plyn každoročně více a více peněz. Podle analýzy energetického trhu přeplácí za plyn dokonce přes 80 % Čechů. Výše ročního přeplatku se letos vyšplhala až na 4 644 Kč. Jak je to možné, když ceny plynu nijak razantně nerostou?
 

Vyúčtování předešlé topné sezóny některým zkazilo nejeden den. Částka vyšší v průměru o 4 644 Kč oproti loňským sezónám přivedla některé domácnosti do nesnází. Za narůstající cenou ale nestojí jen tuhá zima, která letos panovala. Svůj podíl na tom, že lidé protopí majlant, mají především dodavatelé.

Nekývněte na první nabídku, porovnejte ceny a vyberte tu nejlepší

Dodavatel plynu cenu výrazně ovlivňuje. Je-li nevhodně vybraný, pak se může plyn velmi prodražit. Bohužel, vyznat se v desítkách dodavatelů je někdy velmi těžké, a tak není divu, že někteří lidé uzavřou smlouvu s prvním, který se jim naskytne. O tom, zda se u něj cena plynu rovná alespoň průměru, nebo zda patří k těm vyšším, se už raději nezajímají.

Pokud ale chcete platit méně, pak je nutností sledovat, jaké jsou ceny u konkurence. S tím vám mohou pomoci online kalkulačky a srovnávače, které vám nabídnou dokonalý přehled o dodavatelích na trhu a cenách plynu. Velkou výhodou internetové kalkulačky je, že vždy vychází z aktuálních dat, díky tomu se v rámci porovnání cen plynu dozvíte i o probíhajících akcích, které konečnou cenu mohou ještě výrazně snížit.

Kromě ceny plynu se zajímejte i o zákaznickou péči

Kalkulačka cen plynu se opravdu vyplatí. Avšak, i přestože si někteří na internetu najdou levnějšího dodavatele, k přechodu ke konkurenci se nemají. Proč? Protože se bojí, že zaplatí za zrušení stávající smlouvy vysoké sankční poplatky. Nebo se jim nechce vše vyřizovat a vyplňovat nové formuláře.

Jakékoliv obavy a předsudky hoďte stranou, myslete jen na to, že už příští vyúčtování výdajů za plyn může být o 4 644 Kč nižší.

Kromě ceny je vhodné zaostřit i na služby dodavatele a zajímat se o zákaznický servis. Zda má společnost přehledné webové stránky, zda umožňuje spravovat faktury a platby online, zda se pyšní dobrou technickou podporou, zda je možné volat na zákaznickou linku i o víkendech a zda můžete případné problémy řešit osobně na pobočce.

Změna dodavatele plynu je jednoduchá a bezplatná

Změna je snadná. Už od roku 2007 můžete smlouvu stávajícímu dodavateli bezplatně vypovědět a přejít ke konkurenčnímu. Se změnou vám může pomoci nový dodavatel, který vám zašle potřebné formuláře. Po vyplnění všech dokumentů začíná běžet tříměsíční výpovědní lhůta.

Nechcete-li platit za plyn zbytečně moc, pak neotálejte a pusťte se do změny co nejdříve. Pro uspořené peníze jistě brzy najdete lepší uplatnění.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist