https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-cesta-kolem-sveta-naucna-stezka-jakou-svet-nevidel-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Cesta kolem Světa – naučná stezka jakou Svět neviděl

30.9.2016 15:44 | PRAHA (ČSOP)
Nová naučná stezka kolem rybníku Svět je sice tradiční svou trasou, nikoli však svým pojetím.
Nová naučná stezka kolem rybníku Svět je sice tradiční svou trasou, nikoli však svým pojetím.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP
Český svaz ochránců přírody (ČSOP) dnes slavnostně otevřel obnovenou Cestu kolem Světa. Tato naučná stezka je sice tradiční svou trasou, nikoli však svým pojetím. Celkem 17 tabulí, které na dvanáctikilometrové trase kolem rybníka Svět na Třeboňsku uvidíte, vás, a hlavně děti, jistě zaujme. Místo desítek řádků často nudného textu, složitých nákresů a čistě informativních fotek zde najdete vtipné, barevné a inspirativní tabule, které mají za cíl vás nejen poučit, ale také pobavit. Cestou kolem Světa se budete moci nechat inspirovat řadou her, testů a námětů, které lze zkusit přímo zde, v přírodě. Svět se mění a s ním se mění i náš pohled na naučné stezky! Tato stezka je již pátou lokalitou v Jihočeském kraji zpřístupněnou v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě, celkem sedmdesátou sedmou v ČR.
 

Původní naučná stezka Cesta kolem Světa byla otevřena 21. června 1985 a letos je jí tedy 31 let. V roce 1997 byla naposledy zrekonstruována a od té doby už se na ní pouze podepisoval zub času. Zastaralá stezka potřebovala nutně opravit, což bylo výzvou pro předsedu zdejší základní organizace ČSOP Třeboň Václava Bartušku. Využil možnosti získat finanční prostředky z programu NET4GAS Blíž přírodě a pustil se do rekonstrukce. Jeho zkušenosti s ekologickou výchovou a dlouhodobou prací s dětmi v terénu se promítly na konečné podobě tabulí. Koho by napadlo, že z oddenků orobince se dá připravit výživná svačinka, borůvkami se dá namalovat krásný obrázek a stébla rákosu mohou posloužit jako pero, či materiál na výrobu střechy? A baví vás komiksy? V tom případě se přijďte přesvědčit, že naučná stezka není jen pouhá trasa doplněná informacemi, ale že si navíc můžete stezku užít a nechat se inspirovat při důkladném sledování svého okolí právě tady a teď.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP

„Sedmdesát sedm přírodních lokalit za 10 let spolupráce s ČSOP. To je bilance programu NET4GAS Blíž přírodě. Jeho cílem je přilákat veřejnost do přírody, a to poučnou i zábavnou formou, což se autorům nové interaktivní stezky kolem Světa opravdu podařilo,“ řekl Radek Benčík, jednatel a výkonný ředitel pro provoz společnosti NET4GAS.

Stezka prochází typickou krajinou Třeboňska s rybníky, lesy, poli, loukami a původními usedlostmi. Na trase dlouhé 12 km je možné pozorovat řadu běžných, ale i chráněných rostlin a živočichů, jako jsou třeba ďáblík bahenní nebo vydra říční. S ohledem na množství cizinců, kteří Třeboň navštěvují, jsou všechny texty přeloženy i do angličtiny. Začátek naučné stezky se nachází v lázeňském parku poblíž hotelu Svět (49.0012925 N, 14.7567339 E).

Český svaz ochránců přírody je spolek lidí, kteří mají rádi přírodu a chtějí ji aktivně chránit. V současné době máme téměř 7000 členů. Mezi námi jsou profesionální odborníci i nadšení dobrovolníci, dospělí i děti. Každý může pomoci. Máte rádi přírodu? Přidejte se k nám! Více informací naleznete na www.csop.cz.

Společnost NET4GAS je spolehlivým a bezpečným provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v České republice a rozvíjí odpovědnou politiku ochrany životního prostředí s ohledem na současné a budoucí generace. Od toho se odvíjí nejen její odpovědné podnikání, ale také dlouhodobá strategie firemní filantropie realizovaná od roku 2007 v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Je dlouholetým generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody, se kterým se podílí na zpřístupnění přírodně cenných lokalit veřejnosti, a také celostátních přírodovědných soutěží Zlatý list a Ekologická olympiáda, které pořádá Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP. Více informací o programu a zpřístupněných lokalitách najdete na www.blizprirode.cz.


reklama


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist