https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-chcete-biopotraviny-ktere-vam-neprevalcuji-penezenku-vime-kde-je-hledat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Chcete biopotraviny, které vám nepřeválcují peněženku? Víme, kde je hledat!

13.1.2021 09:37
Bio, bio, bio, to jsou hity poslední doby. A není se čemu divit. Každý jistě dá přednost chemicky čistší potravině před tou, která vyrostla na umělých hnojivech a spoustě postřiků. Jenže protože jsou biopotraviny pěstovány klasicky, jde o nákladnější proces s nižší výnosností, a tak jsou zkrátka výrazně dražší než ostatní plodiny a maso. My vám ale ukážeme, že když půjdete na nákup biopotravin chytře, rozhodně vás finančně nezruinují!
 

Co je vlastně biopotravina?

Možná netřeba představovat, ale pro pořádek si připomeňme, že za biopotraviny se označují ty, které jsou přírodě blízké, nebo ekologicky čisté. Podrobnou definici uvádíme v kategorii Zelená domácnost, v textu pod názvem „Co je biopotravina?“.

Jak nakoupit biopotraviny co nejlevněji?

Asi vás nepřekvapí, že pro levnější nákupy se vyplatí prohledat akční letáky jak supermarketů, tak i menších řetězců s potravinami. Slevy někdy dosahují až 50 %. Abyste letáky nemuseli listovat v papírové podobě, což mimochodem znamená spoustu papíru a barev, spotřebované energie na výrobu a rozvoz, vznikly online projekty, kde se slevové letáky koncentrují na jednom místě a v elektronické podobě tak, abyste je měli v dosahu okamžitě, a přesto bez odpadu.

Je jedno, zda zvolíte Kaufland leták nebo třeba leták prodejen Žabka. Přestože jsou oba řetězce diametrálně odlišné, jejich slevové letáky najdete na stejném místě. Nemusíte brouzdat internetem, všechny slevy máte v dosahu několika kliknutí! Stačí si je projít a pak už jen výhodně nakoupit.

A jak to udělat, abyste vše včas spotřebovali a nemuseli nic vyhodit?

Občas se slevami necháme příliš unést, což vyústí v nutnost vyhození dobrot, které jsme si v euforii slev pořídili, ale nestihli je spotřebovat. A u biopotravin je to škoda dvojnásobná – nejen že zbytečně plýtváme jídlem, ale hlavně přirozeným jídlem, které je ještě cennější.

Jak se u tak výhodných slev, které letáky mnohdy přinášejí, udržet s nákupem na uzdě? Je to naštěstí snadné. Kouzlo tkví v plánování. Než půjdete nakoupit, v klidu si doma projděte slevové letáky online a vyhledejte akční ceny na biopotraviny.

Podle nich si naplánujte jídelníček na další dny – a pak podle naplánovaného jídla a jeho potřebného množství nakupte. Že jde o zdlouhavý proces? Možná ano, ale jakmile si na něj zvyknete, až vám to ani nepřijde. Hlavně však nebudete nic vyhazovat, čímž nevýslovně ušetříte.

Případné přebytky můžete včas zakonzervovat

A kdyby přece jen někde něco přebývalo, můžete mrazit, sušit, zavařovat, nakládat, fantazii se meze nekladou. Stačí si jen hlídat datum spotřeby a včas se rozhodnout, co s přebytečnou potravinou udělat, aby se její trvanlivost prodloužila. Důležité také je neplést si „spotřebujte do:“ a „minimální trvanlivost do:“.

Chcete se o biopotravinách dozvědět i něco víc?

Pokud vás problematika biopotravin zajímá hlouběji a nechcete zůstat pouze pasivním spotřebitelem, můžete si podrobně prostudovat ekologické zemědělství v každém z krajů České republiky. Budete pak alespoň vědět, od koho kupujete biopotravinu, která se objeví na pultech vašich obchodů, nebo kam zavítat, až zase bude možné cestování za turistickými cíli.

Podrobné publikace o ekologickém zemědělství (EZ) v jednotlivých krajích najdete na stránkách České technologické platformy pro ekologické zemědělství. Zde se dozvíte například, že koncem roku 2018 bylo v České republice registrováno 4 606 ekofarem. A možná, že až na ročenku kliknete vy, již v ní budou i data novější.


reklama


 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist