https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-chytra-mesta-budou-v-budoucnosti-slouzit-predevsim-jejich-obyvatelum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Chytrá města budou v budoucnosti sloužit především jejich obyvatelům

10.10.2016 10:30 | PRAHA
Koncept Chytrých měst již není pouze doménou světových metropolí, ale dostává se také do popředí zájmu řady měst a obcí v České republice.
Koncept Chytrých měst již není pouze doménou světových metropolí, ale dostává se také do popředí zájmu řady měst a obcí v České republice.
Co je to Smart City, tzv. Chytré město se mohli zástupci Jihočeských obcí dozvědět na workshopu, který se konal ve spolupráci s Jihočeským krajem.

 

Koncept Chytrých měst již není pouze doménou světových metropolí, ale dostává se také do popředí zájmu řady měst a obcí v České republice. Důvodů proč tomu tak je, je více. „Nejde jen o snižování nákladů a úspory na energie, stále více jsou Chytrá města aktuální v souvislosti s tématy jako ochrana životního prostředí, rozvoj cestovního ruchu a především zvyšování kvality života obyvatel měst,“ sdělil Radovan Polanský, výkonný ředitel Czech Smart City Cluster a vysvětlil, že koncept Chytrých měst je především o strategickém přístupu k rozvoji města a komunikaci s jeho obyvateli.

„Jihočeský kraj vnímá koncept Chytrých měst jako správný směr pro další rozvoj měst a obcí, ale i regionu samotného. Chceme na základě zkušeností jednotlivých aktérů nejen zpřístupnit chytrá řešení i ostatním obcím v kraji, ale koncepčně a celokrajsky řešit taková témata, jako je například dopravní obslužnost, oblast energetiky či odpadového hospodářství na úrovni kraje,“ sdělil Jaromír Slíva, náměstek hejtmana Jihočeského.

Jak ukazují zahraniční projekty, rozvoj chytrých řešení je možný na základě zdrojů každého města.
Jak ukazují zahraniční projekty, rozvoj chytrých řešení je možný na základě zdrojů každého města.

Jak ukazují zahraniční projekty, rozvoj chytrých řešení je možný na základě zdrojů každého města. „Jde především o změnu myšlení, o využití příležitostí v rámci všech, tedy i relativně malých projektů, které město připravuje. Je třeba také zdůraznit, že se jedná o běh na dlouhou trať. Máme v plánu začít používat Index chytrých měst, prostřednictvím kterého už EY velmi úspěšně mapuje situaci v Itálii a bude ho rozšiřovat i do dalších evropských zemí, i v České republice a přispět tak ke sjednocení pohledu na chytrost měst u nás. Jednoduchá metoda porovnávání umožní všem městům soustředit se na svůj udržitelný rozvoj při zohlednění specifických priorit a výchozích podmínek,“ informovala Andrea Ćirlićová, z konzultantské společnosti Ernst & Young, která se tématem Smart City zabývá.

Co je to Smart City se mohli zástupci Jihočeských obcí dozvědět na workshopu, který se konal ve spolupráci s Jihočeským krajem.
Co je to Smart City se mohli zástupci Jihočeských obcí dozvědět na workshopu, který se konal ve spolupráci s Jihočeským krajem.

„Zavádění chytrých řešení je nejvíce vidět u firem, které se denně potřebují přizpůsobovat regionálním i světovým trhům. Příkladem může být čistě ryze česká společnost Motor Jikov Strojírenská a.s., která na workshopu představila výrobu, vývoj a instalaci CNG plnících stanic,“ řekla Alice Gregová z Jihočeské hospodářské komory a doplnila, že efektivita takovýchto řešení neznamená pouze ekonomický přínos, ale je i sociální odpovědností firem z hlediska ekologie.

Zaváděním chytrých technologií pro města a obce se čím dál více zabývají i energetické společnosti. Společnost E.ON tak představila například své řešení čisté mobility pro obce a města. „Proto, aby mohla být taková řešení aplikována je potřeba vytvořit podmínky pro každodenní používání prostředků čisté mobility, jako jsou nabíjecí stanice pro elektromobily a plnicí stanice na CNG,“ vysvětlil Miloslav Fialka ze společnosti E.ON Česká republika, s.r.o., a uvádí vzápětí konkrétní příklad „Návrhem jak ekologizovat flotilu velkého města se společnost E.ON zabývala i ve spolupráci s městem Brnem v rámci projektu Ekologizace flotily města Brna, kdy bylo do analýzy optimálního složení vozového parku zapojeno téměř 900 vozidel města a jeho organizací.“ Své zkušenosti z Brna bude společnost E.ON nadále rozvíjet i v Jihočeském kraji, kde spolupracuje na rozvoji aktivit Smart City např. s městy Písek a Tábor a je členem Czech Smart City Cluster.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist