https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-galgad-je-originalni-fantasy-pribeh-o-vlivu-lidstva-na-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Galgad je originální fantasy příběh o vlivu lidstva na přírodu

13.7.2015 02:00
Hrdina jménem Galgad se probudí po dlouhém spánku v prastarém lese obehnanými horami.
Hrdina jménem Galgad se probudí po dlouhém spánku v prastarém lese obehnanými horami.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ergall
V červnu vyšla fantasy kniha mladého autora z Vysočiny, který se skrývá pod tajemným jménem Ergall. Příběh vznikal mnoho let při toulkách hlubokými lesy a záměrně v něm nenajdeme žádné klasické postavy žánru fantasy: čaroděje, elfy, trpaslíky, upíry ani draky. Kniha je odvážná cesta do neprozkoumaných částí světa fantasy. I proto, že klíčovým motivem příběhu je to, že největší tajemství, které nás obestírá, je Příroda.
 

Ani na poli české literatury se tento žánr neztratí. Pravidelně vycházejí zajímavé přírůstky, které mnohdy snesou i srovnání se zahraniční konkurencí. Jedním z nich by mohl být i Galgad od tajemného autora vystupujícího pod přezdívkou Ergall. (Lukáš Loužecký – KUKÁTKO.CZ)

Hrdina jménem Galgad se probudí po dlouhém spánku v prastarém lese obehnanými horami. Není to náhoda. Po světě kráčí ti noví, odlišují se od ostatních, je snad křehká rovnováha v ohrožení? Navíc se schyluje k válce mezi lidmi, nadvláda zdvojeného kříže rozpíná ruce. Galgad pátrá po pravdě. Nenalézá však vlky ani ostatní.

Velice vážná témata byla uchopena formou, která je blízká současné generaci. (Lukáš Loužecký – KUKÁTKO.CZ)

Kniha je inspirována smutným osudem vlčího plemene (i mnoha jiných), jenž byl lidmi po staletí pronásledován, doveden téměř k vyhubení. Autor několikrát navštívil pomník posledního vlka Vysočiny nedaleko hradu Pernštejna, skonem tohoto posledního zvířete místní příroda velmi zchudla. Ale nebyl jediný kdo musel nedobrovolně opustit místní hvozdy. Dnes už málokdo ví, co se tehdy stalo, proto přichází Galgad – příběh strážce Země, který je prolnut skutečnými událostmi z našeho světa.

U smutného pomníku posledního vlka Vysočiny.
U smutného pomníku posledního vlka Vysočiny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ergall

Milovník přírody vystupující pod přezdívkou Ergall se rozhodl bojovat a protestovat proti tomuto nešvaru současné doby velice zajímavým způsobem. Vytvořil prakticky novou odnož fantasy literatury, která by se dala nazvat třeba Biofantasy. (Lukáš Loužecký – KUKÁTKO.CZ)

Ukázka:

Probuzení v dubu

Toho dne v dolině mezi horami v hustě zarostlém lese udeřila rána, jako když uhodí hrom. Zem se zachvěla. Ale žádné blesky, ani mraky na obloze nebyly. Většinu obyvatel to nevyvedlo z míry. Mnoho z nich sebou pouze škublo, nastražilo smysly, jestli nejsou v ohrožení, a po chvilce šel život svým tempem dál.

Jenomže uvnitř lesa zněl dusot nohou. První dny jara padaly na krajinu, místy ležely zbytky sněhu, kolem stoupala pára, bylo časně ráno, slunce pronikalo paprsky do hlubin lesa. Vzduch byl vlhký a těžký, při každém vdechu do žil vstupovala síla. Poněvadž to sama země začala dýchat, když zbylá pokrývka sněhu mizela z jejího povrchu. Postava však sípala z posledních sil, když zastavila, jako by zrovna vystoupala na jednu z hor v okolí. Opřena rukama o stehna zrakem rejdila kolem. Stála v místě, kde rostly duby. Pohledem zastavila u nejstaršího z nich.

Další informace o Galgadu a Ergallovi. Knihu můžete koupit v knihkupectví Kosmas.


reklama


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist