https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-udrzovat-pracku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak udržovat pračku?

13.1.2018 11:49
V dnešní době existuje jen velmi málo domácností, ve kterých nenarazíte na automatickou pračku. Prodejci sice hlásí, že jsou už ve většině případů pračky bezúdržbové, ale i tak nějakou tu péči potřebují.
 

Chcete-li z pračky vytahovat čisté a voňavé prádlo, pak musíte v čistotě udržovat i samotnou pračku. Rozhodně však nepočítejte s tím, že když proběhne prací cyklus, tak díky vodě a pracímu prášku bude pračka hned čistá.

Pokud má pračka plnit svůj účel, to znamená očistu, respektive vyprání oblečení, musí být neustále udržována v dobré kondici. Kromě toho, že bude mít prádlo maximální komfort během praní i máchaní, se díky správné údržbě a péči prodlužuje životnost pračky. Nemluvě o tom, že zamezíte, aby se v pračce tvořily bakterie či různé plísně, zároveň nebude pračka nepříjemně zapáchat. Jak jednotlivé díly pračky vyčistit?

Filtr hrubých nečistot

Tento filtr je umístěn ve spodní části pračky a jeho přesné umístění a návod, jak jej vyčistit, vždy najdete v manuálu, který je součástí balení. Důležité je čistit ho několikrát do roka, jinak by totiž díky zanesenému filtru mohlo dojít k ucpání odtokové hadice.

Při každodenním praní se doporučuje čištění každé 2 měsíce. Když to zjednodušíme, tak jde v podstatě o to, aby se filtr vyjmul, očistil od veškerých uchycených nečistot, důkladně propláchl pokud možno horkou vodou a zase se vrátil zpět na původní místo.

Tip: obecný návod čištění - pod otvor s filtrem dejte nějaký starý ručník, víčko odšroubujte, vyjměte filtr a spolu s otvorem očistěte od vlasů, párátek, mincí, kousků látek, nití atd.

Gumové těsnění

Jedná se o těsnění umístěné v okolí dvířek pračky, kde se usazují vlasy, špína a různé předměty, které během praní zapomenete v prádle, např. kapesníčky a podobně. Pokud nechcete, aby se z pračky linuly nějaké pachy, je lepší čistit těsnění po každém praní.

Odhrňte záhyby těsnění a vyjměte každý kousek nečistoty, který tam nejdete. Poté si navlhčete jemný hadr a celé ho otřete. Pokud by nešlo tzv. bláto, které se od ohybem těsnění utvoří odstranit, nebojte se použít kartáček, ideálně zubní co už nepoužíváte.

Znovu pak otřete vlhkým hadrem a nakonec vysušte pomocí čistého a suchého hadru. Pračku po praní v žádném případě nezavírejte, jen byste pomohli tvorbě plísní a držela by se v ní vlhkost. Ponechte dvířka pootevřená asi na 10 až 15 cm, aby mohl přístroj odvětrávat.

Dávkovač pracího prášku (tzv. šuplík)

V dávkovači se udržují zbytky pracího prášku i aviváže a postupně vytváří stále vyšší vrstvu. Postupně se na něm začne usazovat vodní kámen, tvoří se plíseň a objevuje se nehezký zápach. Šuplík dávkovače se musí vyjmout, propláchnout pod tekoucí vodou, samozřejmě horkou.

Pokud je znečištění opravdu velké a nános nechce pustit, použijte čisticí prostředek na koupelny nebo speciální čistič odstraňující vodní kámen. Otvory a trysky důkladně vyčistěte párátkem nebo si vezměte na pomoc starý zubní kartáček. Jakmile vše vyčistíte, pečlivě ho opláchněte a vraťte čistý zpět. Stejný postup je dobré zopakovat tak jednou do měsíce.

Buben pračky

Přestože už dnes mívají pračky ve výbavě i funkci samočištění bubnu, není na škodu jej občas pročistit pomocí speciálních čističů praček určený právě pro tyto účely. Tyto čističe pořídíte v příslušenství k pračkám.

Na internetu můžete narazit na různé tzv. osvědčené babské rady, které doporučují čištění bubnu pomocí kyseliny citronové nebo třeba octa, ale obecně se to moc nedoporučuje, protože může dojít k vážnému poškození bubnu.

Jak udržovat pračku - závěrečné shrnutí?

• vždy po každém praní otřít těsnění bubnu
• nechávat pootevřená dvířka dokud není pračka suchá
• pravidelně čistit zásuvku na dávkování prášku a nechávat klidně pootevřenou
• minimálně dvakrát do roka vyčistit filtr na hrubé nečistoty
• dvakrát do roka použít odstraňovač vodního kamene
• jednou měsíčně použít speciální čistič, který pračku zbaví mastnoty a usazenin

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist