https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jaka-lesni-technika-si-poradi-se-stromy-napadenymi-kurovcem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jaká lesní technika si poradí se stromy napadenými kůrovcem?

10.7.2018 12:04 (Forest Meri)
Lýkožrout smrkový, kterého veřejnost zná pod lidovým názvem kůrovec, představuje pohromu, která se musí radikálně řešit.
Lýkožrout smrkový, kterého veřejnost zná pod lidovým názvem kůrovec, představuje pohromu, která se musí radikálně řešit.
Zdroj | Forest Meri
Kůrovec napadá stromy nejčastěji na jaře a není jiné řešení, než napadené stromy pokácet. Problém ale nastává v případě, že jsou stromy v těžko přístupném terénu a s běžnou lesní technikou se k nim nelze dostat. Naštěstí existují speciálně designované stroje, které si poradí i v těch nejextrémnějších terénech. Které to jsou?
 

Lýkožrout smrkový, kterého veřejnost zná pod lidovým názvem kůrovec, představuje pohromu, která se musí radikálně řešit. Rojení kůrovce začíná na jaře, když teploty dosahují nad 14 stupňů. K tomuto rojení může během roku dojít až 3x za rok. Kůrovec většinou nenapadá stromy zdravé, ale stromy oslabené, například suchem, houbami či plozením. Pokud ale nemá na výběr, tzn. při přemnožení, spokojí se i se zdravým stromem. Proto je nutné nakažené stromy vykácet a zabránit tak šíření této hrozby.

V případě, že je lesní terén hůře přístupný, příkrý nebo podmáčený, se mýcení může výrazně zkomplikovat. Ideálním řešením je proto použít stroje, které jsou vyráběné tak, aby se dostaly do těžko přístupných míst.

Forest Meri.
Forest Meri.
Zdroj | Forest Meri

Forest Horse do podmáčené půdy

Oblíbenou variantou je Forest Horse, „železný kůň“, který si poradí i v těch nejhůř přístupných místech. Stroj vyvíjí na půdu velmi nízký tlak, a proto s ním můžete stahovat dřevo i z výrazně podmáčené a nestabilní půdy, či ve svahu se sklonem až 45° C. Vejde se do něj až tuna nákladu a snadno se ovládá i na dálku, pomocí vysílačky.

Pokud potřebujete uvézt větší náklad, s osmikolovým off-roadem Alstor uvezete až 2 tuny a i tak je stroj stále kompaktní a lehký, váží 800 kg a snadno se dostane i do svažitého, příkrého terénu.

Skvělý poměr cena výkon s procesory Hypro

Procesory Hypro snadno napojíte na TBZ traktoru a můžete bez problému vymýtit napadený pruh lesa, nebo jednotlivé stromy. Procesory mají vlastní hydraulický systém s axiálním pístovým čerpadlem, který je poháněný z náhonu traktoru. Nechybí ani naviják s rádiovým ovládáním, hydraulická ruka, odvětvovací nože a harvestorová pila. Procesory se pyšní skvělým poměrem cena výkon, nízkou spotřebou a jsou k lesu šetrné.

Spolehlivá gilotina Naarva

Pro co nejdokonalejší useknutí dřeva doporučujeme gilotinové hlavice Naarva, které se jednoduše namontují na hydraulické ruky na traktor, forwarder, harvestor či na ramena bagrů. Hlavice má jeden břit, se kterým spolehlivě usekne i tlusté stromy v náročných terénech.

S těmito spolehlivými stroji si poradíte při lesních pracích v náročných terénech, ať už se jedná o stromy napadené kůrovcem, nebo polomy. Další lesní techniku najdete na stránkách prodejce Forest Meri.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist