https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jaky-je-pristup-k-pitne-vode-v-ruznych-oblastech-sveta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jaký je přístup k pitné vodě v různých oblastech světa?

6.2.2019 14:54
Kolik lidí má přístup k čistému a bezpečnému zdroji pitné vody? Odkud jí berou a kolik za ní platí? Nová studie UNICEF získala k této celosvětové otázce zajímavá data za posledních 17 let. Také nám nabízí pohled na současnou situaci v kontrastu k vizi, kterou světové organizace podporují.
 

1. Přístup k pitné vodě mají miliardy lidí, vládne ale nerovnost

Od roku 1990 má přístup ke kvalitní (tzn. chráněné proti kontaminaci) pitné vodě až 2,6 miliardy lidí. V roce 2015 – tedy relativně nedávno – 663 miliónů lidí pravidelně pilo z nechráněných vodních zdrojů. Velké rozdíly můžeme vidět napříč státy a kontinenty. Téměř polovina těchto lidí pochází z Afriky z oblastí kolem Sahary, kde je situace nejhorší.

2. Získávání pitné vody je stále velký problém, zvláště v Africe

Ve většině zemí trvá cesta ke zdroji vody v průměru méně než 30 minut – většina lidí disponuje doma kohoutkovou vodou. V kancelářích v západní Evropě a v USA jsou běžné watercoolery pro zaměstnance. V Africe (zvláště v oblasti Sahary) trvá lidem dostat se k pitné vodě více jak hodinu. O zajištění pitné vody se zde většinou starají právě ženy a děti.

3. V mnoha světových oblastech není voda dostupná po celý den

V rámci výzkumu byly jednotlivé domácnosti dotázány, zda jejich dodávka vody odpovídá potřebám či po kolik hodin denně je voda k dispozici. Data ukazují, že ve společnosti panují velké rozdíly – zejména mezi bohatými a chudými. Například v nejchudších afrických zemích bylo v 60 % domácností v některém období přerušena dodávka vody na 2 a více dnů.

4. Některé zdroje jsou chráněny proti kontaminaci, přesto není bezpeční je využívat

Aby byla voda považována za „bezpečnou“, musí být její zdroj chráněn proti patogenům a velkým dávkám škodlivých látek. Celosvětově je největším problémem kontaminace fekáliemi. Taková voda totiž obsahuje nebezpečnou bakterii E.coli. V mnoha oblastech je vodní zdroj vytvořen tak, aby zabraňoval tomuto typu kontaminace. Často se ale stává, že se při testech na přítomnost této nebezpečné bakterii přijde. Například se tak může stát v důsledku porouchané latríny v blízkosti zdroje nebo vyhazování odpadků do vody.

5. Povinnosti zaměstnavatele

Ve vyspělých zemích platí zákony, které zaměstnavateli přímo nařizují poskytnutí kvalitní pitné vody pro všechny zaměstnance. V současnosti jsou velkým trendem výdejní nápojové automaty na vodu. Mohou se připojit na vodovod nebo vybavit vratnými barely s vodou na vodovodní řad. Tato realita je ale samozřejmě v rozvojových zemích na míle vzdálená.

Tyto výzkumy a srovnávání situací v různých částech světa napomáhá k postupnému zpřístupnění pitné vody v co možná největší míře.


reklama


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist