https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jednim-z-klicovych-temat-casopisu-ochrana-prirody-je-kurovec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jedním z klíčových témat časopisu Ochrana přírody je kůrovec

23.4.2018 14:07 (Ochrana přírody)
Téma nového čísla časopisu Ochrana přírody otevírá úvodník Vladimíra Dolejského, náměstka ministra životního prostředí. Podle něj je problematika kůrovce v hospodářských lesích natolik závažná, že rozhodnutí, kam by se měl ubírat vývoj našich lesů, by mělo být přijato na úrovni vlády.
 

Na kůrovcovou kalamitu v podhůří Jeseníků se očima ochrany přírody dívají Jindřich Chlapek a Michal Servus, Brdům jako modelovému území pro hospodaření se smrkem se věnují Petr Čermák, Tomáš Mikita a Jan Kadavý. Otázku, zda je lýkožrout smrkový v horských smrčinách hrozba, nebo příležitost si kladou Miloslav Havira a Vojtěch Čada.

Chřadnutí smrkových porostů je samozřejmě problém i pro jejich největšího státního správce – Lesy České republiky. Tomáš Pospíšil, ředitel úseku lesního a vodního hospodářství, v závěru svého článku konstatuje, že oslabené porosty nelze ochránit konvenčními metodami a že je nezbytná druhová, prostorová i věková rozrůzněnost porostů.

Do lesa, respektive v tomto případě pralesa vás zavede i Tomáš Vrška v článku o principu 3K (klid, kryt, krmení) v našich lesních rezervacích, který vede k tomu, že tato místa jsou atraktivní pro velké býložravce. Článek vychází při příležitosti letošního Roku českých pralesů.

Můžete se těšit i na výsledky posledního celostátního mapování vydry říční, ochranu biotopů ohrožených druhů v územním plánování, nebo článek o tom, že Hranická propast stále nemá dno.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist