https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-kamna-do-kterych-se-nemusi-prikladat-vsadte-na-pelety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Kamna, do kterých se nemusí přikládat? Vsaďte na pelety

30.8.2023 09:13
Zdroj | OPOP
Určitě znáte krby a krbová kamna, která vyžadují pravidelné manuální přikládání dřeva. Krásně prohřejí místnost a dotvoří atmosféru. Stejnou službu –⁠ ale bez práce –⁠ vám zajistí automatická kamna na pelety.
 
Výhodou dřevních pelet je, že mají všechny stejnou velikost a tvar vzniklý při lisování. Díky tomu se dají používat pro automatické přikládání a samočinný chod vytápění. Umí toho využívat jak kotel na pelety se zásobníkem, tak automatická kamna.

Pelety mají budoucnost

V Česku se ročně vyrobí na půl milionu tun pelet, takže se jedná o lokálně dostupné palivo. Kromě pilin neobsahují pelety nic jiného, žádné chemikálie nebo lepidla. Pelety mají vysokou výhřevnost, jsou ekologické a zůstává z nich jen malé množství popela. Na rozdíl od dříví nepotřebují žádné vysychání, a tak mají hned z výroby optimální vlhkost.

Další výhodou je, že se s nimi dobře manipuluje a mají snadné skladování. Nejčastěji se dodávají v 15kilogramových pytlech. Pokud chcete používat peletový kotel a vytápět s ním celý dům, stojí za zvážení i volně sypané pelety, které vám domů přiveze cisterna. Pro použití v kamnech ale budou dostačující pelety v pytlích.

Zdroj | OPOP

Kamna: design i vysoká účinnost

Peletová kamna se v rodinných domech podobně jako krb instalují nejčastěji do hlavní obytné místnosti. Poskytují nejen teplo na vytápění, ale také poutají pozornost. „Naše kamna na pelety nabízíme ve dvou základních designových provedeních a čtyřech dalších modifikacích vyráběných na zakázku. Liší se použitými kameny, které prodlužují vyzařování tepla do místnosti. Tím šetří spotřebu pelet i celkové náklady,“ vysvětluje Ing. Jana Střiteská z české společnosti OPOP. „Ve standardním provedení si mohou zákazníci vybrat mezi pískovcem a serpentinem a na objednávku z dalších čtyřech barev,“ dodává.

Nízkou spotřebu paliva zajišťuje vysoká účinnost peletových kamen, která v případě OPOP šplhá nad 87 procent. Znamená to, že kamna velmi efektivně využívají energii pelet a nedochází ke ztrátám tepla. Do zásobníku se vejde 35 kilogramů paliva.

Automatický provoz až 3 dny

V čem se nejvíc liší peletová kamna od kamen na dřevo? Rozdíl je značný a při provozu to brzy poznáte. Při spalování pelet si můžete užívat vytápění bez práce. Jakmile dosypete pelety do zásobníku, nemusíte se například celý víkend o nic starat. Přesto budou kamna vytápět a vy můžete sledovat plamen skrze sklo kamen. Obsluha peletových kamen je snadné a při doplňování paliva nevzniká žádný nepořádek.

Peletová kamna nabízí

      - Automatické přikládání až 3 dny
      - Automatické udržování požadované teploty
      - Nastavení dálkovým ovladačem
      - Start a konec vytápění na stisk tlačítka
      - Automatická regulace výkonu
Foto | Mr_Mrs_Marcha / Shutterstock

Jednoduché a moderní ovládání kamen

Nastavení vytápění se provádí na řídicí jednotce kamen, která má vše na povel. Velmi pohodlné je uložit do paměti vlastní rozvrh vytápění, podle kterého pak budou kamna fungovat. „Naše peletová kamna nabízí denní nebo týdenní program vytápění přesně na míru požadavkům zákazníka,“ dodává Ing. Jana Střiteská z OPOP.

Pro novostavby i starší domy

Kamna jsou výborným doplňkovým zdrojem topení do všech typů staveb – na chatu, do moderního bungalovu i většího domu. Můžete třeba nahradit starší kamna na dřevo a zbavit se sekání dřeva a manuálního přikládání. V nízkoenergetických a pasivních rodinných domech s rekuperací je lze připojit na systém centrálního rozvodu vzduchu.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist