https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-kde-hledat-mlade-prirodovedce-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Kde hledat mladé přírodovědce?

24.4.2015 03:18
Zlatý list je tradiční, celostátní přírodovědná soutěž, pořádaná Českým svazem ochránců přírody.
Zlatý list je tradiční, celostátní přírodovědná soutěž, pořádaná Českým svazem ochránců přírody.
Zdroj | ČSOP
Zlatý list je tradiční, celostátní přírodovědná soutěž, pořádaná Českým svazem ochránců přírody (ČSOP). V letošním roce probíhá její 43. ročník. Unikátní je svým přístupem, souhrnem specifik, se kterými se u jiných oborových soutěží nesetkáme. Ač je oborová, nesoutěží v ní jednotlivci, ale šestičlenná družstva. Prověřují se tedy znalosti celého kolektivu, nejen nadaného jedince. Důraz je kladen na praktické využití znalostí, porozumění souvislostem, poznávání přírody v terénu, týmovou spolupráci a motivaci k celoroční činnosti. Soutěž má též dobrovolnou část, která nabízí zejména školním kolektivům inspiraci k pozorováním a aktivitám přímo v přírodě, v průběhu celého roku.
 

Specifikem také je, že Soutěžní náplň není unifikovaná, obsah soutěžních otázek není stejný pro všechny soutěžící ve všech krajích, neočekávají stejné, předem dané odpovědi a řešení. Lépe ji tak lez přizpůsobit místním a regionálním přírodním podmínkám. Děti mají na všech úrovních soutěže přímý kontakt s odborníky. Ti se s nimi o jednotlivých oborech baví přímo na jednotlivých stanovištích. Jsou obvykle zapojeni i do dalšího naučného programu, speciálně pak na národním kole. Jde o přímý, osobní kontakt, nikoliv o anonymní porotu, která jen připraví či vyhodnotí testy.

Zájem pedagogů základních škol i víceletých gymnázií demonstruje každoroční výrazná účast školních kolektivů a družstev. Během loňského ročníku jsme zaznamenali nárůst o 1.000 účastníků, což je o 40% více než v předchozím roce. V roce 2015 očekávají pořadatelé 4.000 soutěžících z celé republiky. Zlatý list k sobě dlouhodobě váže okruh dětí se zájmem o přírodovědné obory, z nichž většina z nich má vzhledem ke svému věku nadstandardní přírodovědné znalosti. Rozvíjet je dále mohou na středních školách v Ekologické olympiádě, kterou taktéž pořádá ČSOP, a která na Zlatý list volně navazuje.

Obě soutěže významně podporuje společnost NET4GAS, která se v loňském roce stala jejich generálním partnerem. „Vést děti a mládež k blízkému vztahu k přírodě je čím dál složitější. Proto se podpora přírodovědných soutěží stala neodmyslitelnou součástí našeho programu NET4GAS Blíž přírodě.“ říká Zuzana Kučerová, která má program v NET4GAS na starosti.

Další informace je možné najít na webu soutěže www.zlatylist.cz.
Bližší informace podá:
Jaroslav Síbrt
tel: 775 724 545
e-mail: jaroslav.sibrt@csop.cz

reklama

Jaroslav Síbrt
ČSOP

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist