https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-kez-jsou-vsechny-bytosti-stastny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Kéž jsou všechny bytosti šťastny

2.1.2019 13:28 (Ochrana přírody)
Prosincové číslo časopisu Ochrana přírody se věnuje druhové ochraně.

 

 

Otevírá jej úvodník Handrije Hartela, který se zamýšlí mimo jiné nad tím, jak máme vzájemně sladěnou územní a druhovou ochranu. Pavel Pešout a David Lacina se v obsáhlém textu zabývají dalším směřováním druhové ochrany. Účinnost dosavadních legislativních, informačních a ekonomických nástrojů považují za nedostatečnou.

Čtenáři se v čísle dozvědí o hlavních příčinách ohrožení raka kamenáče, zajímavosti o pastarčeku dlouholistém moravském, hvozdíku písečném českém či ochraně motýlů v CHKO Český kras.

Málokdo také ví, že v tuzemských záchranných programech se s úspěchem využívá přístup ex-situ. Příkladem může být hnědásek osikový, matizna bahenní či odchovny sysla obecného.

S tématem druhové ochrany úzce souvisí i Nálezová databáze ochrany přírody, kterou AOPK ČR provozuje. Na podzim letošního roku v ní bylo více než 23 milionů záznamů. O tom, jak se tato databáze otevírá veřejnosti, si můžete přečíst v článku Karla Chobota, Zdeňka Kučery, Petra Dudy a Jana Zárybnického.

Rozhovor je tentokrát hned se dvěma osobnostmi, které jsou dlouhodobě spojeny s ochranou velkých šelem – Danou Bartošovou a Františkem Šulganem z CHKO Beskydy. S velkými šelmami souvisí text o projektu OWAD, který se zabývá přenosem zkušeností s ochranou vlků v Sasku do České republiky, na mezinárodní projektovou spolupráci při výzkumu a ochraně velkých šelem je zaměřen článek Martina Strnada.

S tématem velkých šelem tématem souvisí právní analýza odpovědnosti za pastevecké psy, kteří se využívají při ochraně stád.

V kuléru najdete mimo jiné i přehled letos publikovaných textů.

Přejeme zajímavé čtení

Toto i starší čísla najdete na webu Ochrana přírody.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist