https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-krusnohori-skryva-biotopy-z-doby-ledove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Krušnohoří skrývá biotopy z doby ledové

5.5.2013 14:07 (www.blizprirode.cz)
Krajina na Cínovci
Krajina na Cínovci
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | NET4GAS / www.blizprirode.cz
Krušnohorská rašeliniště a rašelinné biotopy patří mezi nejzachovalejší svého druhu u nás. Jejich rozloha je srovnatelná pouze se Šumavou, ovšem svou jedinečnost si tyto podmáčené plochy zachovávají skladbou vzácných organismů. V okolí obce Cínovec se totiž rozkládají cenné biotopy ještě z doby ledové. Díky projektu Revitalizace rašelinišť v Krušných horách, který odstartoval za podpory programu NET4GAS Blíž přírodě, zůstanou tato cenná stanoviště „pokladem“ i pro další generace.
 

Výsledky projektu je možno pozorovat už nyní. Na vybraných lokalitách Cínovecký hřbet a U jezera ekologové vybudovali přes 210 dřevěných přehrážek, které narušili tamější odvodňovací systém. Na území přesahující rozlohu 25 ha se v současnosti už drží voda, která se postupně dostává i do širšího okolí. Efekt revitalizace tak přispívá ke zvýšení retenční schopnosti krajiny.

Hydrologický průzkum
Hydrologický průzkum
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | NET4GAS / www.blizprirode.cz

V podmáčených oblastech začne v další fázi mech rašeliník vytlačovat nežádoucí rostliny, jako je smrk pichlavý a smrk ztepilý, a postupně vznikne vrstva rašeliny. Do obnovených míst se pak mohou snadno vrátit původní biotopy a rozšiřovat se společenstva, v nichž se daří vzácným organismům z dob ledových. Jedním z nich je také tetřívek obecný (Tetrao tetrix), který je v současnosti na pokraji vymizení z naší přírody. Krušné hory tak zůstanou zachovány jako útočiště jeho nejsilnější populace.*

Vodu zadržují přehrážky

Proces revitalizace rašelinišť zrušením odvodňovací funkce je poměrně jednoduché opatření. Jeho účinnost byla prověřena již na řadě míst v České republice, například na Šumavě či v Jizerských horách, a také v zahraničí. Při přehrazování koryt jde o vybudování dřevěných přehrážek různého typu i velikosti. V oblasti okolo obce Cínovec ekologové použili přehrážky o velikosti od 20 centimetrů až do 2 metrů. Všechna přehrazení jsou navíc z přírodního materiálu (například přehrážky v lokalitě U jezera jsou ze zbytků břehových valů z dříve hloubených rýh), tudíž se následně rozloží a vedle nežádoucích rostlin vyplní zaplavené rýhy.

Kroky revitalizace rašelinišť v okolí obce Cínovec dokumentuje také 14 kilometrová naučná stezka, která vede napříč územím. Informace o samotném projektu jsou uvedeny také na www.blizprirode.cz, kde jsou zveřejněny i hydrologické studie obou území.

*V Krušných horách byly kvůli výskytu tetřívka obecného vyhlášeny dvě ptačí oblasti (PO Východní Krušné hory a PO Novodomské rašeliniště-Kovářská).
reklama

NET4GAS

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist