https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-na-zelene-dotace-si-sahnete-pokud-mate-na-investice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Na zelené dotace si sáhnete, pokud máte na investice

12.6.2017 16:25 (www.hyperfinance.cz)
Na zelené dotace si sáhnete, pokud máte na investice.
Na zelené dotace si sáhnete, pokud máte na investice.
Je trendem dnešní doby šetřit vodou, topit obnovitelnými zdroji, podporovat alternativní zdroje energie, prostě chovat se k přírodě a životnímu prostředí kolem nás co nejšetrněji.
 

Že světové zásoby pitné vody nejsou nevyčerpatelné, víme už dlouho, jen se chováme, jako by se to právě nás netýkalo. Žijeme si ve střední Evropě, kde máme dosud vody celkem dost, i když už několikáté léto za sebou bylo dost suché a zásoby spodních vod jsou pod normálem.

Pokud jde o ekologické vytápění, dnes už je přežitek topit fosilními palivy, je mnoho šetrnějších i levnějších alternativ. Jednou z nich je vytápění pomocí elektrické energie, kterou vyrábí solární panely na střeše. Na všechny tyto ekologické projekty poskytuje stát dotace, ne každý je ale získá.

Dotace na ochranu přírody - o které si můžete žádat?

V současné době si můžete požádat o tři dotace, které mají za cíl podpořit šetrnější přístup k životnímu prostředí.

Zaprvé je to tzv. Kotlíková dotace, tedy dotace Ministerstva životního prostředí na pořízení nového, k přírodě šetrného zdroje tepla.

Druhá dotace “Dešťovka” je poskytována vlastníkům nemovitostí, kteří využijí srážkovou a odpadní vodu na zahradě i v domácnosti. Cílem dotace je snížit množství odebrané pitné vody z povrchových i podzemních zdrojů, a to hlavně motivací majitelů nemovitostí k efektivnímu hospodaření s vodou.

Třetí dotace bude k dispozici od září 2017 a je určena na fotovoltaické systémy s výkonem vyšším než 4000 kWh/rok. Až 150 000 Kč budete moci kombinovat s kotlíkovou dotací i bonusy z programu Nová zelená úsporám.

Když chci získat státní dotace

V praxi to vypadá tak, že si koupíte a necháte nainstalovat tepelné čerpadlo nebo nový kotel, např. na biomasu, zateplíte plášť domu, pořídíte plastová okna a celkově snížíte energetickou náročnost domu, teprve potom máte naději, že vám stát vrátí část nákladů zpět. Stejné to je s přestavbou vodovodního řádu na pitnou i užitkovou vodu, pořízení nádrže na sběr srážkové vody a čističky odpadních vod.

Znamená to pustit se do poměrně nákladné rekonstrukce domu a tu je třeba nějak financovat. Jaké jsou ovšem možnosti, jestliže si na půjčku v bance nesáhnete?

Kdo vám půjčí, když banka nechce

V tom případě se nabízí nebankovní půjčka, jestliže jste na tom ale špatně s bonitou nebo platební morálkou, ani tady není moc možností. I pro poskytovatele z nebankovního sektoru se totiž zpřísnily podmínky pro poskytování půjček. Nějaké možnosti ovšem přece jen jsou: můžete se například obrátit na nebankovní poskytovatele, kteří vám oproti zástavě nemovitosti půjčí až na 20 let v závislosti na její tržní hodnotě i milionové částky. Kromě toho, že se tyto společnosti nezabývají příliš registry dlužníků, má nemovitostí jištěná nebankovní půjčka ještě jednu výhodu, její RPSN je srovnatelné s bankovními spotřebitelskými úvěry, tedy od 7,9 %.

Jestliže nemůžete zastavit nemovitost (nemáte splacenou hypotéku za níž jste dům koupili), zkuste porovnat pôžičky přes srovnávač na finančním portálu https://www.hyperfinance.cz/. Máte možnost získat částku cca do 250 000 Kč a rozložit si splátky na 1 - 7 let.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist