https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-nejlepsi-zpusoby-jak-snizit-mnozstvi-odpadu-v-domacnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Nejlepší způsoby jak snížit množství odpadu v domácnosti

26.5.2017 14:31 (Pokerstars.cz)
Licence | Volné dílo (public domain)
Odpad domácností je velkou částí znečištění přírody, ať už se jedná o znečištění země skládkami nebo znečistění vzduchu pálením odpadu. V roce 2011 Česká Republika vyprodukovala 23,6 milionů tun odpadu. 3,4 tun z těchto 26,3 milionů tvořil komunální odpad. Z toho vychází, že jeden obyvatel vyprodukuje 320 kilogramů odpadu za rok. V České Republice existují tři různé typy využití odpadu: materiálové využití, energetické využití, a odstranění. Odstraňování odpadů neboli skládkování, se používá na odpad, který již nemá žádné využití. Některé odpady v sobě mají energetický materiál. Spalováním je možné tento materiál uvolnit a použít na výrobu tepla nebo energie. V tomto článku se budeme zabývat materiálovým využitím odpadu, tedy jeho alternativním používáním: třídenním, opětovným použitím, nebo snížením množství produktů, které jej tvoří.
 

V České Republice je třídění odpadu jedním z nerozšířenějších způsobů jak odpad znovu využít. Zatímco v roce 2002 domácnosti v průměru vytřídily pouze 16 kilogramů odpadu, v roce 2011 se tento počet zvýšil na 46 kilogramů: 11 kilogramů skla, 15 kilogramů papíru, 5 kilogramů kovů, 10 kilogramů plastů, a 5 kilogramů ostatních složek. Třídění odpadu i používání materiálů, které lze recyklovat, stoupá. V posledních letech každý člověk vyprodukoval v průměru 100 kilogramů plastu ročně. Pokud je plast recyklován, dají se z něj vyrobit zimní bundy, spacáky, interiéry aut, a mnoho dalších produktů. Například 75 % kolíčků na prádlo je vyrobeno z recyklovaného plastu.

Díky dostupnosti barevných kontejnerů na tříděný odpad je recyklace v České Republice velmi jednoduchá. V mnohých místech se nachází zelené kontejnery na sklo, žluté kontejnery na plast, modré na papír, a červené na nápojové kartony. Nejjednodušší je začít s třídenním odpadu doma. V mnohých obchodech se dají pořídit speciální koše na třídění odpadu, které ulehčí celý proces. Některé z nich dokonce mají barvy podobně těm na venkovních kontejnerech. Jenom je potřeba ujistit se, že odpad není příliš znečištěný.

Dalším způsobem materiálního využití odpadu je jeho opětovné použití. Nejjednodušší způsob je samozřejmě použít odpad stejným způsobem jako na začátku, například naplnit plastovou láhev vodou. Takové použití ale může být nebezpečné. Je dobře známo, že například PET lahve začnou po druhém či třetím použití vylučovat škodlivé chemikálie, a v prasklinkách v plastu, které vznikají opětovným používáním, se můžou usadit bakterie.

To ale neznamená, že PET lahve a další obaly nemohou být využity jinak. Na internetu existují desítky nápadů: z PET lahví se dají vyrobit květináče, zavlažovací hlavice, stojánky na pastelky, anebo dokonce taburety.

V neposlední řadě je dobré odpad vůbec nevyprodukovat. Mnoho každodenních produktů, které používáme, lze nahradit opakovaně použitelnými produkty. V posledních letech lidé například vyměňují plastové tašky za látkové, které s sebou nosí na nákup, místo PET lahví můžeme koupit opakovaně použitelnou láhev na vodu, a obaly na svačiny se dají nahradit plastovými nebo kovovými krabičkami.

Samozřejmě nelze zapomenou na kompost. V domácnosti se dají kompostovat především zbytky zeleniny, ovoce, a vaječné skořápky. Kompostování masa nebo mléčných výrobků není doporučeno, kvůli jejich dlouhé době rozpadu. Kompostování rostlinných zbytků je ale velmi jednoduché a dá se jím vytvořit hnojivo pro květiny v bytě. Existuje několik druhů kompostu do domácnosti. Do kompostu lze také přidat noviny nebo hlínu, aby se proces urychlil.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist