https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-nova-zelena-usporam-zvysuje-dotace-pro-solarni-elektrarny-ziskate-az-150-tisic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Nová zelená úsporám zvyšuje dotace pro solární elektrárny. Získáte až 150 tisíc

7.9.2017 11:30 (ELEKTŘINA.CZ)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pixabay
Energie ze slunce má od státu zelenou. Od 4. září se změnily podmínky dotačního programu Nová zelená úsporám. Potěší domácnosti s výkonnou solární elektrárnou, i ty, kteří plánují vyměnit starý kotel za nový a k tomu zateplit dům, vyměnit okna či pořídit vlastní fotovoltaiku. V jakých případech lidé obdrží navíc až čtyřicetitisícový bonus?
 

Program Nová zelená úsporám běží již od roku 2014. Od té doby bylo úspěšným žadatelům vyplaceno dohromady 2,3 miliard korun na nákup nových kotlů, solárních panelů, zateplení budov a na další projekty podporující efektivní využití energie.

Více peněz pro domy s vyšší spotřebou elektřiny

Do podzimu 2017 umožňovaly podmínky dotačního titulu získat na instalaci soukromé elektrárny, která čerpá energii ze slunečních paprsků maximálně 100 tisíc Kč. Nyní se podpora stala o 50 tisíc štědřejší. Na peníze od státu mohou také dosáhnout i ti, kteří solární systém z Nové zelené úsporám financovali už v minulosti a teď by ho rádi rozšířili a zefektivnili třeba přidáním dalších baterií.

„Zcela nově dotací až 150 tisíc korun podpoříme i pořízení větší solární fotovoltaické elektrárny (s výkonem více než 4 000 kWh/rok), která je vhodná zejména pro domy s vyšší spotřebou elektřiny, tzn. například vícegenerační domy nebo rodiny s malými dětmi. Vyrobenou energií je možné vytápět dům, ohřívat vodu i dodávat elektřinu do vnitřních rozvodů. Přebytky energie se akumulují a mohou posloužit například na dobití elektromobilu,“ uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

Domácí fotovoltaiky mají v českých luzích a hájích zkrátka zelenou. Nad podobnou snahou by jistě zajásal i Elon Musk, který se snaží přesvědčit americké domácnosti, že k nastartování energetické revoluce budou kromě elektroaut potřeba i solární tašky od Tesly.

Bonus 40 tisíc ke kotlíkové dotaci v kombinaci se zateplením

Ministerstvo chce také poskytnutím mimořádného bonusu postrčit domácnosti, které stále odkládají výměnu starého neekologického kotle za nový, k pořízení úspornějšího zdroje tepla.

Na co konkrétně se bonus vztahuje, upřesňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, jehož úřad má vyřizování dotací pod palcem: „Bonus získají ty domácnosti, které zkombinují žádost o dotaci na zateplení, výměnu oken a dveří či instalaci solárního systému s dotací na výměnu kotle na tuhá paliva za jiný ekologický a úsporný zdroj tepla. Uplatnit nárok na bonus je možné nejpozději do dvou let od získání dotace na nový kotel. Žadatel si tedy může požádat letos na podzim o kotlíkovou dotaci a třeba na jaře příštího roku o dotaci na zateplení. Po dokončení projektu mu vyplatíme jak dotaci na zateplení, tak i bonus za výměnu kotle.“

Nejvyšší bonus, 40 tisíc Kč, získá domácnost, která se rozhodne vyměnit kotel a současně zateplit dům. Pokud se bude zbavovat starého kotle a zároveň si pořizovat solární systém, dočká se skromnějšího bonusu, 10 tisíc korun.

Speciální bonus ve výši 7500 Kč navíc čeká na žadatele, kteří žijí v oblastech s nejvíce znečištěným ovzduším. Nejvyšší možná podpora na výměnu kotle tak dosahuje 127 500 korun. Kotlíkové dotace vyřizují jednotlivé kraje. Letošní novinkou je možnost podávat žádosti také elektronicky.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist